• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Artvin
  • Fakülteler
  • Orman Fakültesi
  • Orman Fakültesi Dergisi / Journal of Forestry Faculty
  • Cilt 4 Sayı 1 (2003)
  • View Item
  •   DSpace@Artvin
  • Fakülteler
  • Orman Fakültesi
  • Orman Fakültesi Dergisi / Journal of Forestry Faculty
  • Cilt 4 Sayı 1 (2003)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Buğday (triticum aestevum l.) sapı soda-oksijen kağıt hamurunun kimyasal ve kristal yapısı ile optik özellikleri arasındaki ilişkiler

Thumbnail

View/Open

BU__DAY (Triticum aestevum L.) SAPI SODA-OKS__JEN KA__IT HAMURUNUN K__MYASAL VE KR__STAL YAPISI __LE OPT__K __ZELLKLER__ ARASINDAK__ __L____K__LER[#29661]-25603.pdf (86.79Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2003

Author

Gümüşkaya, Esat
Serin, Zehra
Ondaral, Sedat
Ustaömer, Derya

Metadata

Show full item record

Citation

Gümüşkaya, E , Serin, Z , Ondaral, S , Ustaömer, D . (2011). RELATIONSHIP BETWEEN CRYSTALLINE STRUCTURE AND OPTICAL PROPERTIES OF WHEAT (Triticum aestevum L.) STRAW SODA-OXYGEN PULP. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 4 (1), 14-20. Retrieved from http://ofd.artvin.edu.tr/issue/2252/29661

Abstract

Buğday (Triticum aestevum L.) sapından soda-oksijen yöntemiyle elde edilen kağıt hamurları hipoklorit (H) ve peroksit (P) ile iki kademeli ağartma işlemine tabi tutulmuştur. Pişirme ve ağartma işlemleri boyunca amorf yapılı bileşenlerin hammadde ve kağıt hamuru bünyesinden uzaklaştırılmasıyla birlikte kristalen yapı özelliklerinde artış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, pişirme ve ağartma işlemleri sırasında her bir kademeden alınan kağıt hamuru örneklerinden elde edilen kağıt safihalarının optik özellikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak; soda-oksijen yöntemiyle elde edilen kağıt hamurlarının HP kademeleri ile ağartıldığında kristalen özelliklerinin artmasına bağlı olarak optik özelliklerinin geliştiği tespit edilmiştir.
 
In this study; pulp was produced with soda-oxygen process by using wheat (Triticum aestevum L.) straw as raw material and this pulp bleached with hypocholoride (H) and peroxyde (P) stages. It was found that crystalline properties of unbleached and bleached pulp samples increased by removing amorphous components. In addition, paper sheets made from unbleached and bleached soda-oxygen pulp and determined their optical properties. Consequently; while crystalline properties of pulp samples was rising with HP bleaching, it was determined that optical properties of paper sheets improved with bleaching.
 

Volume

4

Issue

1

URI

http://ofd.artvin.edu.tr/download/article-file/25603
https://hdl.handle.net/11494/1301

Collections

  • Cilt 4 Sayı 1 (2003) [18]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsInstitution AuthorORCIDTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsInstitution AuthorORCIDTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Artvin Çoruh University || OAI-PMH ||

Artvin Çoruh University, Artvin, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Artvin Çoruh University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Artvin:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.