• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Artvin
  • Fakülteler
  • Orman Fakültesi
  • Orman Fakültesi Dergisi / Journal of Forestry Faculty
  • Cilt 6 Sayı 1 (2005)
  • View Item
  •   DSpace@Artvin
  • Fakülteler
  • Orman Fakültesi
  • Orman Fakültesi Dergisi / Journal of Forestry Faculty
  • Cilt 6 Sayı 1 (2005)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Atık kağıt kullanan kağıt-karton fabrikalarında ortaya çıkan mikrobiyolojik sorunlar

Thumbnail

View/Open

ATIK KA__IT KULLANAN KA__IT-KARTON FABR__KALARINDA ORTAYA __IKAN M__KROB__YOLOJ__K SORUNLAR[#29727]-25665.pdf (106.0Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2005

Author

İmamoğlu, Sami
Atik, Celil
Karademir, Arif

Metadata

Show full item record

Citation

İmamoğlu, S , Atik, C , Karademir, A . (2011). MICROBIAL PROBLEMS IN PAPER AND PAPERBOARD MILLS USING RECOVERED PAPER AS RAW MATERIAL. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 6 (1), 179-190. Retrieved from http://ofd.artvin.edu.tr/issue/2255/29727

Abstract

Atık kağıtlardan elde edilen sekonder lifler, bir yandan kağıt tüketiminin hızla artması diğer yandan da sınırlı orman kaynaklarının giderek azalması ve çevresel baskıların etkisiyle oldukça önemli hale gelmiştir. Günümüz modern kağıt-karton endüstrisi hammadde ihtiyacını büyük ölçüde atık kağıt kullanarak sağlamaya çalışmaktadır. Atık kağıtların değerlendirilmesi ile elde edilen sayısız avantaja rağmen sekonder liflerin drenajlarının düşük olması, yabancı maddeler içermesi ve her bir dönüşüm sonrası dirençlerinin azalması gibi nedenlerle kağıt üretimi sırasında problemler oluşmaktadır. Diğer bir problem kaynağı ise üretim aşamasında gelişen mikroorganizmalardır. Sekonder lif kullanımının yanında özellikle son yıllarda kapalı devre proses su kullanımı ve nötr/alkali üretim sistemine geçilmesi ile mikroorganizmaların oluşturduğu problemlerde artış kaydedilmiştir. Mikroorganizmalar, üretim aşamasında kağıt safihası üzerinde lekeler ve/veya delikçiklerin oluşmasına, rahatsız edici kokuların ortama yayılmasına, makine parçalarının korozyona uğramasına, kağıt kopmaları ve parlaklık düşmelerine, ilave edilen kimyasal maddelerin etkilerinin azalmasına ve iletim borularının tıkanmasına neden olmak suretiyle sonuçta düşük kaliteli kağıt üretimi, kağıt makinesi eleğinin ömrünün kısalması, düşük üretim hızı ve buna bağlı olarak da üretimde azalma gibi yüksek maliyetlere yol açacak zararlar oluşturmaktadırlar. Büyük maddi kayıplara neden olan bu mikroorganizmaları kontrol altında tutabilmek ancak, problemin doğru olarak saptanması ve bu probleme en uygun çözümlerin bulunarak uygulanması ile gerçekleştirilebilir.
 
Due to the decreasing limited forest resources, the increasing paper consumption and the pressure from the environmental movements, the recycled fibre has become increasingly important. Today’s modern paper and paperboard industry is the exclusive user of recycled fibre as a raw material. On the other hand, the recycled fibre inevitably presents a number of new challenges to the paper industry, as the recycled fibres are drained more slowly, often contaminated with other materials and fibre strength is diminished with the recycling number. Microbial growth is another common problem in the papermaking system. Besides the use of recycled fibre in paper and paperboard mills, the increased closure of the water and the conversion to neutral/alkaline systems exacerbate microbiological problems and decrease mill performances. Problems caused by micro organisms that are typically encountered in paper making systems include slime spots and holes, offensive odours, corrosion, paper breaks, brightness loss, additive spoilage, and shower and stock line plugging. These problems are costly because they lead to poor runnability, low production rates, off-quality paper, and even shortened equipment life due to accelerated corrosion rates. Microbiological growth control has therefore become more and more important within the paper industry. The proper control of microbiological growth involves properly identifying the problem and finding the best solution.
 

Volume

6

Issue

1

URI

http://ofd.artvin.edu.tr/download/article-file/25665
https://hdl.handle.net/11494/1365

Collections

  • Cilt 6 Sayı 1 (2005) [21]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsInstitution AuthorORCIDTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsInstitution AuthorORCIDTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Artvin Çoruh University || OAI-PMH ||

Artvin Çoruh University, Artvin, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Artvin Çoruh University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Artvin:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.