Yonga rutubeti, parafin kullanımı ve ağaç cinsinin yongalevhanın bazı teknolojik özellikleri üzerine etkileri
Citation
Nemli, G , Demirel, S , Zekoviç, E . (2011). THE INFLUENCES OF MOISTURE CONTENT OF THE PARTICLE, PARAFFIN USAGE AND WOOD SPECIES ON THE SOME TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF ARTICLEBOARD. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 7 (2), 81-93. Retrieved from http://ofd.artvin.edu.tr/issue/2257/29737Abstract
Bu çalışmada tutkallama öncesi yonga rutubeti, parafin kullanımı ve ağaç cinsinin yongalevhanın fiziksel (yoğunluk profili, kalınlık artışı), mekanik (eğilme direnci, elastikiyet modülü, yüzeye dik çekme direnci) ve yüzey kalitesi (yüzey pürüzlülüğü) üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu; dış tabaka yonga rutubetinin yükseltilmesi levhanın tüm özelliklerini iyileştirmiştir. Dış tabakalarında kavak odunu kullanılan yongalevhalarda en yüksek kalite değerlerine ulaşılmıştır. Parafin kullanımı yüzey düzgünlüğünü artırmıştır. In this study; the influences of moisture content of the particle before blending, paraffin usage and wood species on the physical (density profile, thickness swelling), mechanical (modulus of rupture, modulus of elasticity, internal bond strength) and surface quality (surface roughness) of particleboard were investigated. According to the test results; increasing moisture content of the surface layer particles improved the all of the properties of the panels. Particleboards consisting poplar particles in the surface layers had the highest quality values. Paraffin usage increased the surface smoothness.