Show simple item record

dc.contributor.authorKırbağ, Sevda
dc.contributor.authorKorkmaz, Volkan
dc.date.accessioned2017-10-27T08:21:05Z
dc.date.available2017-10-27T08:21:05Z
dc.date.issued2014en_US
dc.identifier.citationKırbağ, S , Korkmaz, V . (2014). Effect on the Nutritional Value of Some Cultivated Mushroom Species of Various Agricultural Waste Materials. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 15 (2), 126-131. DOI: 10.17474/acuofd.35282en_US
dc.identifier.urihttp://ofd.artvin.edu.tr/download/article-file/25881
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11494/1521
dc.description.abstractBu çalışmada, değişik tarımsal atık üzerinde yetiştirilen, Pleurotus ostreatus (Jacq.ex.Fr) kum. Pleurotus florida (Mont.) Singer, P. sajor-caju (Fr.) Singer nin besin bileşimleri ve element içerikleri belirlendi. Mantar türlerinde. % 86.6-91.7 kuru madde, % 8.3-13.4 nem, % 26.3-39.3 ham protein, % 0.5-4.5 ham yağ, % 4.4-7.8 ham kül, % 34.2- 48.9 azotsuz öz madde içerdiği ve element içeriklerinin ise değiştiği saptanmıştır. En yüksek protein içeriği; P. sajorcaju’nun kültürünün yapıldığı B-C ortamında % 39.3 ve P. ostreatus’un yetiştirildiği B ortamında ise % 36.4 olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study; The nutritional composition and element contents of Pleurotus ostreatus (Jacq.ex.Fr) kum., Pleurotus florida fovose, P. sajor-caju (Fr.) Singer, which grown on some various agro-wastes were determined. Mushroom species. contained that 86.6-91.7% dry matter, moisture 8.3-13.4%, 26.3-39.3% crude protein, 0.5-4.5% crude fat, 4.4-7.8% crude ash, 34.2-48.9% nitrogen-free extract substances, and it was found that the change of element content. The highest protein content was determined in BC environment that the culture of P. sajor-caju as % 39.3, and in B growing medium that the culture of P. ostreatus was determined as 36.4%en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherArtvin Çoruh Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectbesinen_US
dc.subjecttarımsal ve endüstriyel atıken_US
dc.subjectPleurotus spp.en_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectagriculturel and industrial wasteen_US
dc.subjectPleurotus spp.en_US
dc.subjectKültür mantarıen_US
dc.subjectMushroomen_US
dc.titleDeğişik tarımsal atıkların bazı kültür mantarı türlerinin besin değerleri üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffect on the nutritional value of some cultivated mushroom species of various agricultural waste materialsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalOrman Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentAÇÜen_US
dc.authorid0000-0002-4337-8236en_US
dc.authoridTR4711en_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage126en_US
dc.identifier.endpage131en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.identifier.doi10.17474/acuofd.35282en_US
dc.department.otherFırat Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthor[0-Belirlenecek]en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record