Show simple item record

dc.contributor.authorBircan, Burak
dc.contributor.authorKırbağ, Sevda
dc.date.accessioned2017-10-30T13:40:44Z
dc.date.available2017-10-30T13:40:44Z
dc.date.issued2015en_US
dc.identifier.citationBircan, B , Kırbağ, S . (2015). Determination of antioxidant and antimicrobial properties of Eremurus spectabilis Bieb.. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 16 (2), 176-186. DOI: 10.17474/acuofd.63418en_US
dc.identifier.urihttp://ofd.artvin.edu.tr/download/article-file/234060
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11494/1545
dc.description.abstractIn this study, in vitro antioxidant and antimicrobial activities of the E. spectabilis Bieb., which is consumed as a vegetable among people, was investigated and Kluyveromyces lactis’s antioxidant activies in anaerobic cultural environment is researched. This purpose; 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity, flavonoid, resveratrol, sugar contents, lipid peroxidation (LPO) levels, fatty acid level, lipophilic vitamin values, protein and glutathione amounts were measured. In the FeCl group in which FeCl2+ H2O2 is applied, when compared with LPO level control group (K), it was observed that it increase in high amount (p<0.05). LPO level decreases in certain proportions in treatment groups. It is suggested that the lowering effect of the LPO of E. spectabilis extracts are arise from phytochemical like flavonoids that it includes. As a result of the antibacterial activity studies, it was observed that E. spectabilis have different proportional antimicrobial activities against E. coli, S. aureus, Epidermophyton spp. and C. albicans.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, halk arasında sebze olarak tüketilen E. spectabilis Bieb.’in in vitro antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi incelenmiş ve anaerobik kültür ortamında Kluyveromyces lactis üzerinde ki antioksidan aktivitesi araştırılmıştır. Bu amaçla; 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) giderme aktivitesi, flavonoid, resveratrol, şeker içeriği, lipid peroksidasyon düzeyi, yağ asidi düzeyi, lipofilik vitamin değerleri, protein ve glutatyon miktarları ölçüldü. FeCl2+H2O2 uygulanan FeCl grubunda LPO seviyesinin kontrol grubuna (K) kıyasla yüksek miktarda arttığı görüldü (p<0.05). Tedavi gruplarında da LPO düzeyinin belli oranlarda azaldığı belirlendi. Eremurus spectabilis’in LPO düşürücü etkisinin içerdiği flavonoidler gibi fitokimyasal kaynaklar olduğu ileri sürülmektedir. Antibakteriyel aktivite sonuçlarına göre E. spectabilis’in E. coli, S. aureus, Epidermophyton spp. ve C. albicans’a karşı farklı oranlarda antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu görülmektediren_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherArtvin Çoruh Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDPPHen_US
dc.subjectE. spectabilisen_US
dc.subjectlipid peroxidationen_US
dc.subjectvitaminen_US
dc.subjectyeast cultureen_US
dc.subjectDPPHen_US
dc.subjectE. spectabilisen_US
dc.subjectlipid peroksidasyonuen_US
dc.subjectmaya kültürüen_US
dc.subjectvitaminen_US
dc.subjectAntimicrobial activityen_US
dc.subjectAntimikrobiyal aktiviteen_US
dc.titleDetermination of antioxidant and antimicrobial properties of Eremurus spectabilis Bieb.en_US
dc.title.alternativeEremurus spectabilis Bieb.’in antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalOrman Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentAÇÜen_US
dc.authorid0000-0002-4337-8236en_US
dc.authoridTR259521en_US
dc.authoridTR4711en_US
dc.identifier.volume16en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage176en_US
dc.identifier.endpage186en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.department.otherFırat University, Faculty of Scince, Biology Departmenten_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record