• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Artvin
  • Fakülteler
  • Orman Fakültesi
  • Orman Fakültesi Dergisi / Journal of Forestry Faculty
  • Cilt 17 Sayı 2 (2016)
  • View Item
  •   DSpace@Artvin
  • Fakülteler
  • Orman Fakültesi
  • Orman Fakültesi Dergisi / Journal of Forestry Faculty
  • Cilt 17 Sayı 2 (2016)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Prunus cerasifera cv. ‘’Pissardii Nigra’’nın antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi

Thumbnail

View/Open

sevda.kirbag.pdf (544.1Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2016

Author

Kırbağ, Sevda
Göztok, Ferda

Metadata

Show full item record

Citation

Kırbağ, S , Göztok, F . (2016). Prunus cerasifera cv. ‘’Pissardii Nigra’’nın antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 17 (2), 106-111. DOI: 10.17474/acuofd.90361

Abstract

Bu çalışmada; Elazığ ilinde toplanan P. cerasifera cv. “Pissardi Nigra“ ekstraktlarının antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri araştırıldı. Bitki özlerinin DPPH serbest radikal temizleme aktivitesi, lipid peroksidasyon önleme etkinliği ve vitamin içerikleri ölçüldü. Eksraktların 25 µl konsantrasyondan itibaren serbest radikal temizleme etkisi gösterdiği ve bu etkinin doza bağımlı arttığı tespit edildi. In vitro ortamda FeCI2 grubunda lipid peroksidasyon düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek miktarlarda arttığı, meyve ekstraktı ve FeCI2 içeren gruplardaki lipid peroksidasyon seviyelerinin belirli oranlarda azaldığı görüldü. Ekstraktların en fazla E vitamini (50.60-57.32 ?g/g) ihtiva ettiği belirlendi. Ayrıca, meyve kısımlarından elde edilen özütlerin 13 bakteri (14-22 mm), 3 maya (14-18 mm) ve 2 dermofit fungus (16-18 mm) üzerine farklı düzeylerde antimikrobiyal etki gösterdikleri tespit edilmiştir.
 
In this study, antioksidant and antimicrobial activities of Prunus cerasifera cv. Pissardi Nigra collected from Elazığ were researched. The free radical scavenging activity (DPPH), lipid peroxidation inhibitory activity and vitamin amounts of plant extracts were measured. It showed that the free radical scavenging effect from 25 µl concentration of extracts. The effect was found to dose dependently increased. In vitro medium, it was determined that in FeCI2 group, lipid peroxidation amounts increases in a large ration with respect to the control group and lipid peroxidation levels in groups which includes plant extracts and FeCI2, decreases in certain amounts. According to results of the experiment, it was determined to contain a high amount of vitamin E in the extract (50.60-57.32 ?g/g). In addition, the antimicrobial activity studies of extract were shown to inhibit to different degrees the growth on thirteen bacteria (14-22 mm), three yeast (14-18 mm) and two dermatophyte (16-18 mm).
 

Source

Orman Fakültesi Dergisi

Volume

17

Issue

2

URI

http://ofd.artvin.edu.tr/download/article-file/234079
https://hdl.handle.net/11494/1562

Collections

  • Cilt 17 Sayı 2 (2016) [13]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [333]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsInstitution AuthorORCIDTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsInstitution AuthorORCIDTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Artvin Çoruh University || OAI-PMH ||

Artvin Çoruh University, Artvin, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Artvin Çoruh University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Artvin:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.