Terfezia claveryi Chatin’in besinsel içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi

View/ Open
Access
Attribution 3.0 United Statesinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/Date
2018Metadata
Show full item recordCitation
İnci, Ş , Kırbağ, S . (2018). Terfezia claveryi Chatin’in besinsel içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 19 (2) , 138-143 . DOI: 10.17474/artvinofd.375460Abstract
Bu çalışmada; Terfezia claveryi Chatin’nin besinsel içeriği, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. T. claveryi’de % 89.59 kuru madde, % 0.04 ham kül, % 0.03 ham yağ, %
15.31 ham protein, % 83.47 organik madde, % 399.98 kcal enerji ve % 10.40 nem saptanmıştır. Makro
ve mikro element miktarları ise 52.5 mg/kg K, 560 mg/kg Na, 2.76 mg/kg Fe, 0.37 mg/kg Zn, 0.58 mg/kg
Ca olarak belirlenmiştir. T. claveryi’nin total antioksidan seviyesi 1.18 µmol/l ve total oksidan seviyesi
3.45 µmol/l olarak tespit edilmiştir. Ayrıca; mantarın DNA koruyucu aktivitesi pBR322 plazmit DNA’sı
kullanılarak belirlenmeye çalışılmış ve DNA koruyucu aktivitesinin olmadığı tespit edilmiştir. T.
claveryi’nin antimikrobiyal çalışması sonucunda mikroorganizmalara düşük konsantrasyonlarda bile
etki gösterdiği görülmüştür. Özellikle, P.aeruginosa’ya karşı en yüksek antimikrobiyal etki gösterdiği
belirlenmiştir. Sonuç olarak T. claveryi’nin besin içerikleri bakımından zengin olması, element
düzeylerinin toksik etki taşımadığı ve tıbbi açıdan önemli bir besin kaynağı olduğu belirlenmiştir. In study; It was aimed to determine the nutritional content, antioxidant and antimicrobial activities of
Terfezia claveryi Chatin. T. claveryi contained 89.59% dry matter, 0.04% crude ash, 0.03% crude oil,
15.31% crude protein, 83.47% organic matter, 399.98% kcal energy and 10.40% moisture. Macro and
micro element contents were determined as 52.5 mg/kg K, 560 mg/kg Na, 2.76 mg/kg Fe, 0.37 mg/kg
Zn and 0.58 mg/kg Ca. The total antioxidant level of T. claveryi was 1.18 μmol/l and the total oxidant
level was 3.45 μmol/l. Also, the DNA protective activity of the T. claveryi has been identified using
pBR322 plasmid DNA, and DNA protective activity was determined to be absent. As a result of the
antimicrobial study of T. claveryi, microorganisms have been shown to be effective even at low
concentrations. In particular, it has been shown to exhibit the highest antimicrobial activity against P.
aeruginosa. In conclusion, it is determined that T. claveryi is rich in nutrient content, element levels
are not toxic and it is a medically important food source.