dc.contributor.author | Ertaş, Murat | |
dc.contributor.author | Fidan, M. Said | |
dc.contributor.author | Kaya, Salih | |
dc.contributor.author | Angın, Naile | |
dc.date.accessioned | 2020-04-29T10:38:42Z | |
dc.date.available | 2020-04-29T10:38:42Z | |
dc.date.issued | 2019 | en_US |
dc.identifier.citation | ERTAŞ, M , FİDAN, M , KAYA, S , ANGIN, N . (2019). Kara Ardıç (Juniperus sabina L.) kozalaklarından elde edilen uçucu yağın kimyasal bileşimi üzerine mikrodalga ve hidrodestilasyon yöntemlerinin etkisi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 20 (2) , 272-277 . DOI: 10.17474/artvinofd.492069 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11494/2049 | |
dc.description.abstract | Uçucu yağlar günümüzde kozmetik, ilaç ve gıda sanayi başta olmak üzere geniş bir kullanım alanına
sahiptir. Bu çalışmanın amacı mikrodalga ve hidrodestilasyon yöntemi ile kara ardıç (Juniperus sabina
L.) kozalaklarından uçucu yağ elde edilerek uçucu yağ verimlerini karşılaştırmak ve GC-MS analizleri
yapılarak yapısındaki bileşikler incelenmiştir. Bu çalışmada hammadde olarak kara ardıç kozalakları,
uçucu yağ elde edilmesi işleminde ise mikrodalga ve hidrodestilasyon yöntemleri ile kurulan
ekstraksiyon düzeneği kullanılmıştır. Mikrodalga yöntemi ile gerçekleştirilen uçucu yağ tayini
deneylerinde maksimum verim %1.37 olarak, hidrodestilasyon yöntemi ile gerçekleştirilen uçucu yağ
tayini deneylerinde maksimum verim % 1.61 olarak belirlenmiştir. Mikrodalga yöntemi ile
gerçekleştirilen uçucu yağ tayini deneylerinden elde edilen uçucu yağın GC-MS analizi incelendiğinde
37 adet bileşiğe rastlandığı belirlenmiştir. Hidrodestilasyon yöntemi ile gerçekleştirilen uçucu yağ
tayini deneyleri sonucunda elde edilen uçucu yağın GC-MS analizi incelendiğinde yapısında 34 adet
bileşik olduğu saptanmıştır. Mikrodalga ve hidrodestilasyon yöntemi ile yapılan uçucu yağ tayini
deneylerinden elde edilen uçucu yağların GC-MS analizleri incelendiğinde etken madde olarak α–
pinen belirlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Essential oils today have a wide range of uses, especially in the cosmetics, pharmaceuticals and food
industries. The aim of this study is to compare essential oil yields obtained from microwave and
hydrodestillation methods from juniper cones (Juniperus sabina L.) with GC-MS analysis and to
investigate its structure. In this study, juniper cones were used as raw material, and extraction
technique established with microwave and hydrodestillation methods was used in the process of
obtaining essential oil. The maximum yield of the essential oil determination conducted with the
microwave method was determined to be 1.37% and the maximum yield of the essential oil
determination conducted with the hydrodestillation method was determined to be 1.61%. When GCMS analysis of the essential oil obtained from the experiments of essential oil determination conducted
by the microwave method was examined, it was determined that 37 compounds were found. As a result
of the essential oil determination experiments carried out with hydrodestillation method, GC-MS
analysis of essential oil obtained were investigated and it was found that there were 34 compounds in
the structure. When GC-MS analysis of essential oils obtained from essential oil determination
experiments with microwave and hydrodestillation method were investigated, α-pinene was
determined as active substance. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Artvin Çoruh Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-ShareAlike 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/us/ | * |
dc.subject | Uçucu yağ | en_US |
dc.subject | Kara ardıç | en_US |
dc.subject | Juniperus sabina L. | en_US |
dc.subject | Hidrodestilasyon | en_US |
dc.subject | Mikrodalga | en_US |
dc.subject | Essential oil | en_US |
dc.subject | Black Juniper | en_US |
dc.subject | Hidrodestilation | en_US |
dc.subject | Microwave | en_US |
dc.title | Kara Ardıç (Juniperus sabina L.) kozalaklarından elde edilen uçucu yağın kimyasal bileşimi üzerine mikrodalga ve hidrodestilasyon yöntemlerinin etkisi | en_US |
dc.title.alternative | The effect of microwave and hydrodestillation methods on the chemical composition of essential oil obtained from juniper cones | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Orman Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.department | AÇÜ, Rektörlük | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-9218-5513 | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-6562-6299 | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-2341-9990 | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-8384-7546 | en_US |
dc.identifier.volume | 20 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 272 | en_US |
dc.identifier.endpage | 277 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |
dc.identifier.doi | 10.17474/artvinofd.492069 | en_US |