dc.contributor.author | Kırbağ, Sevda | |
dc.contributor.author | Bağcı, Eyüp | |
dc.contributor.author | Civelek, Şemsettin | |
dc.contributor.author | Kurşat, Murat | |
dc.date.accessioned | 2020-09-16T11:34:26Z | |
dc.date.available | 2020-09-16T11:34:26Z | |
dc.date.issued | 2019 | en_US |
dc.identifier.citation | Kırbağ, S , Bağcı, E , Ci̇velek, Ş , Kurşat, M . (2019). Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 20 (2) , 144-149 . DOI: 10.17474/artvinofd.518783 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11494/2182 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı yerlerinden toplanan Artemisia L. cinsinin Drancunculus (Bess.) Rydb.
altcinsi taksonlarının uçucu yağların bileşenleri ve bunların antimikrobiyal özellikleri belirlenmiştir.
Uçucu yağlar bitkilerin toprak üstü kısımlarından hidrodistilasyon metodu kullanılarak elde edilmiştir.
Antimikrobiyal aktivite oyuk agar metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Artemisia campestris L.var.
campestris temel uçucu yağ bileşenleri sırasıyla naftalen (%34.69), –pinen (%13.29), spatulenol
(%7.70), 2,4 hexadien-1-one (%6.99) penta-2,4-dione (%4.96), α -pinen (1.65%), limonen (%1.51)
tespit edilmiştir. Artemisia campestris var. marschalliana (Spreng.) Poljak.’da benzen (%17.34), –
pinen (%10.54), spatulenol (%10.45), 1-phenly-penta-2,4-diyn (%8.06), karyofillen oxid (%6.93),
asenaphthylen (6.31%), limonen (4.45%), α-pinen (3.70%), -mirsen (3.23%) belirlenmiştir. Artemisia
campestris L. var. araratica (Novopokr.) Poljak’da –pinen (%18.32), –pinen (%8.03), limonen
(%5.19), cis-osimen (%2.87), trans- geraniol (1.93), trans-isolimonen (1.86%), kamfor (%1.79) olarak
belirlenmiştir. Artemisia scoparia Waldst. & Kit.’da 1-phenyl-penta-2,4-diyn (%15.44), benzen
(%13.34), -pinen (%11.85), spatulenol (%11.11), limonen (%6.59), karyofillen oxid (%5.99), α–pinen
(%3.73), -mircen (%3.15), cis-okimen (%2.96) tespit edilmiştir. Artemisia türlerinin uçucu yağları
patojen mikroorganizmaların gelişimlerini farklı oranlarda engellemişlerdir. | en_US |
dc.description.abstract | In this study, essential oil composition and their antimicrobial properties of the subgenus
Drancunculus taxa belonging to the genus Artemisia collected from different regions of Turkey were
determined. Essential oils were obtained from the above-ground parts of plants by using hydrodistillation method. Antimicrobial activity was determined using the agar well method. Major essential
oil components of Artemisia campestris L. var. campestris were determined respectively: naphthalene
(34.69%), pinene (13.29%), spathulenol (7.70%), 2,4 hexadien -1-one (6.99%), penta-2,4-dione
(4.96%), α -pinene (1.65%), limonene (1.51%). Benzene (17.34%), pinene (10.54%), spathulenol,
(10.45%), 1-phenyl-penta-2,4-diyne (8.06%), caryophyllene oxid (6.93%), asenaphthylene (6.31%),
limonene (4.45%); α-pinene (3.70%), myrsen (3.23%) in Artemisia campestris var. marschalliana
(Spreng.) Poljak. was determined. α–pinene (18.32%), –pinene (8.03%), limonene (5.19%), cisokimen (2.87%), trans-geraniol (1.93), trans-isolimonene (1.86%), camphor (1.79%) in Artemisia
campestris var. araratica Novopokr.) Poljak was found. 1-phenyl-penta-2,4-diamine (15.44%),
benzene (13.34%), –pinene (11.85%), spathulenol (11.11%), limonene (6.59%), Caryophyllene oxid
(5.99%), α–pinene (3.73%), -myrcen (3.15%), cis-okimene (2.96%) in Artemisia scoparia Waldst. &
Kit. was detect. The essential oils of Artemisia species prevented at different rates the development
of pathogenic microorganisms. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Artvin Çoruh Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/ | * |
dc.subject | Artemisia campestris | en_US |
dc.subject | Artemisia scoparia | en_US |
dc.subject | Uçucu yağ | en_US |
dc.subject | Antimikrobial | en_US |
dc.subject | Artemisia campestris | en_US |
dc.subject | Artemisia scoparia | en_US |
dc.subject | Essential oils | en_US |
dc.subject | Antimicrobial | en_US |
dc.title | Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri | en_US |
dc.title.alternative | Antimicrobial properties and essential oils compositions of Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taxa | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.department | AÇÜ, Orman Fakültesi | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-4337-8236 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-1824-9424 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-6868-4125 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-0861-4213 | en_US |
dc.identifier.volume | 20 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 144 | en_US |
dc.identifier.endpage | 149 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |
dc.identifier.doi | 10.17474/artvinofd.518783 | en_US |