Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKırbağ, Sevda
dc.contributor.authorBağcı, Eyüp
dc.contributor.authorCivelek, Şemsettin
dc.contributor.authorKurşat, Murat
dc.date.accessioned2020-09-16T11:34:26Z
dc.date.available2020-09-16T11:34:26Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.citationKırbağ, S , Bağcı, E , Ci̇velek, Ş , Kurşat, M . (2019). Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 20 (2) , 144-149 . DOI: 10.17474/artvinofd.518783en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11494/2182
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye'nin farklı yerlerinden toplanan Artemisia L. cinsinin Drancunculus (Bess.) Rydb. altcinsi taksonlarının uçucu yağların bileşenleri ve bunların antimikrobiyal özellikleri belirlenmiştir. Uçucu yağlar bitkilerin toprak üstü kısımlarından hidrodistilasyon metodu kullanılarak elde edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite oyuk agar metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Artemisia campestris L.var. campestris temel uçucu yağ bileşenleri sırasıyla naftalen (%34.69), –pinen (%13.29), spatulenol (%7.70), 2,4 hexadien-1-one (%6.99) penta-2,4-dione (%4.96), α -pinen (1.65%), limonen (%1.51) tespit edilmiştir. Artemisia campestris var. marschalliana (Spreng.) Poljak.’da benzen (%17.34), – pinen (%10.54), spatulenol (%10.45), 1-phenly-penta-2,4-diyn (%8.06), karyofillen oxid (%6.93), asenaphthylen (6.31%), limonen (4.45%), α-pinen (3.70%), -mirsen (3.23%) belirlenmiştir. Artemisia campestris L. var. araratica (Novopokr.) Poljak’da –pinen (%18.32), –pinen (%8.03), limonen (%5.19), cis-osimen (%2.87), trans- geraniol (1.93), trans-isolimonen (1.86%), kamfor (%1.79) olarak belirlenmiştir. Artemisia scoparia Waldst. & Kit.’da 1-phenyl-penta-2,4-diyn (%15.44), benzen (%13.34), -pinen (%11.85), spatulenol (%11.11), limonen (%6.59), karyofillen oxid (%5.99), α–pinen (%3.73), -mircen (%3.15), cis-okimen (%2.96) tespit edilmiştir. Artemisia türlerinin uçucu yağları patojen mikroorganizmaların gelişimlerini farklı oranlarda engellemişlerdir.en_US
dc.description.abstractIn this study, essential oil composition and their antimicrobial properties of the subgenus Drancunculus taxa belonging to the genus Artemisia collected from different regions of Turkey were determined. Essential oils were obtained from the above-ground parts of plants by using hydrodistillation method. Antimicrobial activity was determined using the agar well method. Major essential oil components of Artemisia campestris L. var. campestris were determined respectively: naphthalene (34.69%), pinene (13.29%), spathulenol (7.70%), 2,4 hexadien -1-one (6.99%), penta-2,4-dione (4.96%), α -pinene (1.65%), limonene (1.51%). Benzene (17.34%), pinene (10.54%), spathulenol, (10.45%), 1-phenyl-penta-2,4-diyne (8.06%), caryophyllene oxid (6.93%), asenaphthylene (6.31%), limonene (4.45%); α-pinene (3.70%), myrsen (3.23%) in Artemisia campestris var. marschalliana (Spreng.) Poljak. was determined. α–pinene (18.32%), –pinene (8.03%), limonene (5.19%), cisokimen (2.87%), trans-geraniol (1.93), trans-isolimonene (1.86%), camphor (1.79%) in Artemisia campestris var. araratica Novopokr.) Poljak was found. 1-phenyl-penta-2,4-diamine (15.44%), benzene (13.34%), –pinene (11.85%), spathulenol (11.11%), limonene (6.59%), Caryophyllene oxid (5.99%), α–pinene (3.73%), -myrcen (3.15%), cis-okimene (2.96%) in Artemisia scoparia Waldst. & Kit. was detect. The essential oils of Artemisia species prevented at different rates the development of pathogenic microorganisms.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherArtvin Çoruh Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/*
dc.subjectArtemisia campestrisen_US
dc.subjectArtemisia scopariaen_US
dc.subjectUçucu yağen_US
dc.subjectAntimikrobialen_US
dc.subjectArtemisia campestrisen_US
dc.subjectArtemisia scopariaen_US
dc.subjectEssential oilsen_US
dc.subjectAntimicrobialen_US
dc.titleArtemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özelliklerien_US
dc.title.alternativeAntimicrobial properties and essential oils compositions of Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taxaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalArtvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentAÇÜ, Orman Fakültesien_US
dc.authorid0000-0002-4337-8236en_US
dc.authorid0000-0002-1824-9424en_US
dc.authorid0000-0002-6868-4125en_US
dc.authorid0000-0002-0861-4213en_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage144en_US
dc.identifier.endpage149en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US
dc.identifier.doi10.17474/artvinofd.518783en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess