Variation in chemical compounds of walnut (Juglans regia L.) leaves with tree age
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/Date
2020Metadata
Show full item recordCitation
Turfan, N , Savacı, G , Sarıyıldız, T . (2020). Variation in chemical compounds of walnut (Juglans regia L.) leaves with tree age . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 21 (1) , 124-134 . DOI: 10.17474/artvinofd.583170Abstract
In this present study, we investigated the chemical compounds in the fresh leaves of ancient walnut
trees (Juglans regia L.) aged 25, 75, 100, and over 400 year. Under similar environmental conditions,
the fresh leaves of walnut trees were collected and analysed for chlorophyll molecules as chlorophyll
a, chlorophyll b and carotenoids, enzymatic compounds (ascorbate peroxidase (APX), catalase (CAT)
and superoxide dismutase (SOD) activities) and non-enzymatic compounds (proline, total soluble
protein, total phenolic compounds), flavonoid and reducing sugars (glucose, sucrose, total soluble
sugar). In addition, the oxidative stress level was determined by measuring lipid peroxidation (MDAmalondialdehyde) and hydrogen peroxide (H2O2). Significant differences in the chemical composition
of the fresh leaves were found between the 4 different tree age classes. In general, the results showed
that mean chlorophyll pigments were increased with increasing the age. There was also a general
trend that mean glucose and starch concentrations increased with the age, while mean sucrose
concentration decreased, but no changes were noted for mean total soluble carbohydrate. On the
other hand, mean SOD concentration decreased with increasing the age. Other chemical compounds
(mean proline, total soluble protein, malondialdehyde, hydrogen peroxide, APX and CAT), however,
did not show clear trends with the age. As a result, these pioneer study have provided valuable insight
into the variation in the chemical constituents of walnut tree leaves in relation to the age, and it can
be used to better understanding, managing and fighting against pathogens of walnut ecosystems in
future studies. Bu çalışmada ortalama yaşı 25, 75, 100 ve 400 yaş üzeri Adi ceviz (Juglans regia L.) olan ağacı yeşil
yapraklarının kimyasal bileşikleri araştırılmıştır. Aynı yetişme ortamındaki, adi ceviz ağaçlarından
toplanan yeşil yaprak örneklerinin içerdiği fotosentetik pigmentler (klorofil a, klorofil b ve karotenoit,
askorbat peroksidaz (APX), katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktiviteleri, prolin, toplam
çözünür protein, toplam fenolik bileşikleri, flavonoid gibi enzimatik olmayan bileşikleri ve indirgenmiş
şekerlerden, glikoz ve sukroz miktarı ile toplam çözünür şeker miktarları belirlenmiştir. Ek olarak, yeşil
yapraklar oksidatif stres seviyesi ile lipit peroksidasyonu (malondialdehit-MDA) ve hidrojen peroksit
(H2O2) konsantrasyonları için analiz edilmiştir. Bu kimyasal bileşiklerden bazıları, ağaç yaşına bağlı olarak
istatistiksel farklılıklar göstermiştir. Genel olarak, fotosentetik pigmentler, ağaç yaşı arttıkça artış
göstermiştir. Glikoz ve nişasta miktarı ağaç yaşı ile artma eğilimi gösterirken, sukroz miktarı azalmış,
fakat toplam çözünür karbohidrat içeriği ağaçlar arasında önemli bir farklılık göstermemiştir. Bunun
yanında, SOD aktivitesi yaş arttıkça azalmıştır. Çalışmada incelenen diğer kimyasal bileşiklerle (prolin,
toplam çözünür protein, MDA, H2O2, APX ve CAT) ağaç yaşı arasında belirgin bir ilişki tespit edilmemiştir.
Sonuç olarak, öncü niteliğindeki bu bulgular, ceviz ağacı yapraklarının yaşa bağlı olarak kimyasal
yapılarındaki değişimi hakkında önemli bilgiler sağlamış olup, ceviz ekosistemlerinin daha iyi anlaşılması,
yönetimi ve zararlarına karşı uygulanacak mücadele yöntemlerine karar vermede gelecekteki
çalışmalarda kullanılabilecektir.
Source
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi DergisiVolume
21Issue
1Collections
The following license files are associated with this item: