Evaluation of antibacterial activity of Triticum monococcum seeds, Castanea sativa seeds and Begonia maculata leaves against several bacterial strains

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/Date
2020Metadata
Show full item recordCitation
Bursalıoğlu, E . (2020). Evaluation of antibacterial activity of Triticum monococcum seeds, Castanea sativa seeds and Begonia maculata leaves against several bacterial strains . Turkish Journal of Biodiversity , 3 (1) , 9-14 . DOI: 10.38059/biodiversity.635270Abstract
There are serious research projects to prevent the bacteria to antibiotics. Thus, scientists are looking
for new antibiotic derivatives using plants. Einkorn wheat seeds (Triticum monococcum), Chestnut
seed (Castanea sativa) and Begonia leaves were used for antibacterial tests on bacterial strain. The
study of antibacterial effects of Einkorn wheat seed and begonia leaves has not been seen in the
literature. The antimicrobial effects of these plant leaves and seeds were investigated in Muller-Hilton
media at 37 Co for 48 hours. After incubation, all plates were observed for zones of growth inhibition.
The parameters of these zones were measured in millimeters. All tests were performed under sterile
conditions and repeated three times. It was observed that the wheat and chestnut seeds had no
antibacterial effect against Staphylococcus aureus bacteria. However, they have been found to have
a significant antibacterial effect against Escherichia coli bacteria. Furthermore, antimicrobial effects
of Begonia maculata leaves against E. coli, Klebsiella pneumoniae and Pseudomonas aeroginosa
bacteria were investigated. E. coli bacteria were affected by the leaves more than the other bacteria.
K. pneumoniae bacteria were affected less while P. aeruginosa bacteria were affected the least. Bakterilerin antibiyotiklere direncini önlemek için ciddi araştırmalar var ve bilim insanları, bitkileri ve
doğayı kullanarak yeni antibiyotik türevleri aramaktadırlar. Siyez buğdayı tohumları (Triticum
monococcum), kestane meyvesi (Castanea sativa) ve begonya yaprakları bazı bakteri türlerine karşı
antibakteriyel test için kullanılmışlardır. Siyez buğday tohumu ve Begonya yapraklarının antibakteriyel
etkileriyle ilgili çalışma literatürde görülememiştir. Bu bitki yaprak ve tohumlarının antimikrobiyal
etkisi Muller-Hilton besiyerinde 37 Co sıcaklıkta 48 saat süreyle incelenmiştir. İnkübasyondan sonra,
tüm plakalar büyüme inhibisyon bölgeleri için gözlendi. Bu bölgelerin parametreleri milimetre
cinsinden ölçüldü. Tüm testler, steril koşullar altında gerçekleştirildi ve üç kez tekrarlandı. Bu
çalışmada, buğday ve kestane tohumlarının Staphylococcus aureus bakterisine karşı antibakteriyel
etkisi olmadığı görülmüştür. Ancak siyez buğdayı ve kestane tohumlarının, Escherichia coli baktesine
karşı önemli bir antibakteriyel etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Buna ilaveten; Begonia maculata bitki
yapraklarının E. coli, Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeroginosa bakterilerine karşı
antimikrobiyal etkileri incelendi. Özellikle E. coli bakterileri her iki yaprak çeşidinden diğer bakterilere
göre daha fazla etkilemiştir.
Source
Turkish Journal of BiodiversityVolume
3Issue
1Collections
The following license files are associated with this item: