Diyarbakır ili aktarlarında satılan bitkiler ve etnobotanik özellikleri
Citation
Özdemir, S., (2019). Diyarbakır ili aktarlarında satılan bitkiler ve etnobotanik özellikleri. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Artvin Çoruh Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Artvin.Abstract
Bu araştırma, 2016-2017 yılları arasında Diyarbakır iline bağlı Bağlar, Kayapınar,
Sur ve Yenişehir merkez ilçelerindeki 11 aktar ve bu aktarlardan alışveriş yapan 210
müşteri ile ayrı ayrı düzenlenen anket formları aracılığıyla yüz yüze görüşmeler
yapılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Diyarbakır ili merkez ilçelerindeki
aktarlarda satılan bitkileri, bu bitkilerin kullanılan kısımları ve elde edilen drogları,
halkın bu bitkileri kullanım amaçları ve kullanma şekilleri, yerel halkın satın alma
tercihlerinin belirlenmesi, aktarların ve yerel halkın sosyo-ekonomik ve demografik
özellikleri ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca, aktarların bitkileri nasıl temin
ettikleri, bitki satışı ve alımı, bitkilerin saklanma koşulları ve yasal zorunlulukları ile
ilgili bilgi durumları tespit edilmeye, aktarların bakış açısıyla müşteriler
değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bilinen bitkilerin farklı amaç ve/veya farklı
şekillerde kullanımı yerel halk ve aktarlar ile yapılan görüşmelerde sorgulanmıştır.
Anketler sonucunda araştırma alanındaki aktarların ve müşterilerinin yaklaşık 56
familyaya mensup 110 bitkiyi çeşitli amaçlarla kullanıldığı saptanmıştır.
Bu araştırma, gelenek ve göreneklerine bağlı, çok sayıda etnik kökene sahip halkın
bir arada yaşadığı, çok özel ve zengin mutfak kültürüne sahip olması ile etnobotanik
açıdan oldukça önemli bir yere sahip Diyarbakır’da yapılan ilk çalışmadır. This research was conducted between 2016-2017 through 11 face-to-face interviews
in Bağlar,Kayapınar,Yenişehir districts of the province of Diyarbakır and 210
customers shopping in these transfers and 100 face-to-face interviews.The aims of
this study to determine the purshasing preferences of the local socio-economic and
demographic charac teristics of the local people.In addition,it has been tried to
evaluate the customers from the point of view of the transfers of plants to determine
the status of information about the sale and meaning,of plants,strange conditions and
legal obligations of planst.The use of known plants for different purposes or in
different ways has been questioned interviews with local people and herbalits.Us a
result of the questionnairs,110 plants belonging to about 56 families of herbalists and
customers in the research area were used for various purposes.
This research is the first study conducted in Diyarbakır,which has a very special and
rich culinary culture with a large number of ethnically based people depending on
customs and traditions.
Collections
- Tez Koleksiyonu [36]