2,4-Diklorofenoksi asetik asit (2,4-D) uygulanmış topraktan izole edilen bakterilerin 2,4-d biyokimyasal yıkım kabiliyetlerinin incelenmesi
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/Tarih
2020Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Kurtoğlu, C , Ceylan, F , Cömertpay, S , Akyol, İ . (2020). 2,4-Diklorofenoksi asetik asit (2,4-D) uygulanmış topraktan izole edilen bakterilerin 2,4-d biyokimyasal yıkım kabiliyetlerinin incelenmesi . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 21 (2) , 292-300 . DOI: 10.17474/artvinofd.737394Özet
2,4-diklorofenoksi asetik asit (2,4-D), fenoksi asitler grubuna dahil olan, seçici bir herbisittir. Topraktaki
2,4-D kalıntılarının çevre ve insan sağlığına zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Bu sorunlar ile baş
etmedeki en önemli faktörlerden birisi herbisitleri besin olarak kullanıp yıkımını sağlayan toprak
bakterileridir. Bu çalışmada, Balıkesir bölgesinde, 2,4-D ile muamele edilmiş tarım arazisinden izole
edilen bakterilerin, bu herbisiti yıkım potansiyellerinin spektrofotometrik testler ve HPLC yardımıyla
belirlenmesi hedeflenmiştir. Öncelikle, bu bakterilerin protein analizi yöntemiyle moleküler düzeyde
tanımlanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; seri seçilimlerle elde edilen bakteri
kolonilerinin, karbon kaynağı olarak yalnızca iki farklı derişimde (0.1g/L, 0.5g/L) 2,4-D içeren
besiyerinde yetişmeleri sağlanmıştır. Yetiştirilen bakterilerin büyüme hızları 14. günde takip edilmiş ve
bakterilerin yıkım yeteneklerinin anlaşılması için besi ortamında kalan 2,4-D miktarları aynı süre
sonunda ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre bu çalışmada 2,4-D’yi yıkabilen bir bakteri
bulunamamış, ancak Acinetobacter baumannii, Acinetobacter calcoaceticus ve Stenotrophomonas sp.
bakterilerinin 2,4-D’li ortamda büyüyebildikleri tespit edilmiştir. 2,4-dichlorophenoxy acetic acid (2,4-D) is a selective herbicide from the phenoxyacids group. 2,4-D
residues in soil are known to have harmful effects on environment and human health. One of the most
important factors in dealing with these problems is soil bacteria that provide herbicides as a nutrient
and break down. In this study, it was aimed to determine the degradation potential of this herbicide
by the bacteria isolated from an agricultural field treated with 2,4-D in Balıkesir region through
spectrophotometric tests and HPLC. It was initially aimed to identify these bacteria at the molecular
level by protein analysis. In order to achieve these goals; bacterial colonies obtained by serial selection
were grown in the media containing three different concentrations (0.1 g/L, 0.5 g/L) of 2,4-D as the
only carbon source. Growth rates of the bacteria were monitored on the 14th day, and the amount of
2,4-D remaining in the medium was measured at the same time in order to understand the
degradation ability of the bacteria. According to the results obtained; no bacteria capable of degrading
2,4-D were found, however, it was observed that Acinetobacter baumannii, Acinetobacter
calcoaceticus and Stenotrophomonas sp. bacteria were able to grow in the medium containing 2,4-D.
Kaynak
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi DergisiCilt
21Sayı
2Bağlantı
https://hdl.handle.net/11494/2527Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: