Keten tohumunun yapısındaki fenolik bileşikler
Künye
Kanmaz, E. Ö., & Gülden, O. V. A. (2012). Keten Tohumunun Yapısındaki Fenolik Bileşikler. Akademik Gıda, 10(4), 85-90.Özet
Keten tohumu lignanlar, fenolik asitler ve flavonoidler gibi sağlığa yararlı fitokimyasalların doğal kaynağı olup
enterodiol ve enterolakton memeli lignanlarının öncüsü sekoisolarikirezinol diglukosid (SDG) lignan açısından da en
zengin kaynaktır. Yapılan çalışmalar sonucunda keten tohumunun insanlar üzerinde özellikle fitoöstrojenik,
antioksidan, antikarsinojenik ve kardioprotektiv etkilerinin yapısında bulunan SDG lignan ve diğer fenolik bileşiklerden
kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Bu önemli biyoaktif bileşiklerden dolayı keten tohumunun gıda sanayinde
fonksiyonel gıda olarak veya gıda ürünlerinde fonksiyonel bileşen olarak kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Flaxseed is a valuable source of phytochemicals such as lignans, phenolic acids and flavonoids with beneficial health
effects. Flaxseed is also the richest source of secoisolariciresinol diglucoside (SDG) which is converted to mammalian
lignans as enterodiol and enterolactone. Especially, phytoestrogenic, anticarcinogenic, antioxidative and
cardioprotective effects of flaxseed were attributed to its content of SDG, phenolic acids and flavonoids. Flaxseed is
increasingly used as a functional food or a functional ingredient in food products because of its valuable bioactive
compounds in food industry.