Endüstriyel olarak üretilmiş eritme peynirlerde aflatoksin M1 kalıntılarının araştırılması: Ankara ili örneği
Künye
Mortaş, H., Köse, S., & Bilici, S. (2022). Endüstriyel Olarak Üretilmiş Eritme Peynirlerde Aflatoksin M1 Kalıntılarının Araştırılması: Ankara İli Örneği. Journal of Nutrition and Dietetics, 50(1), 45–52.Özet
Amaç: Süt ve süt ürünleri yenilebilir hayvan dokuları arasında en fazla aflatoksin kalıntısı içeren besin grubudur. Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus gibi küf türleri tarafından üretilen yüksek düzeyde toksik sekonder metabolitlerden aflatoksin B1 ile kontamine olmuş yemler ile beslenen hayvanların sütlerinde aflatoksin M1 düzeylerinin arttığı bilinmektedir. Isıl işlem uygulamalarına dirençli olan aflatoksin M1’in süt ürünlerinde konsantrasyonlarının mevzuata uygunluğunun değerlendirilmesi halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, ambalajlı eritme peynirlerdeki aflatoksin M1 düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara’da bulunan perakendeciler ve toptancılarda satılan ambalajlı eritme peynirleri bizzat araştırmacılar tarafından toplanmıştır. Çalışma kapsamında farklı markalardan 83 adet ambalajlı eritme peyniri (32 tost peyniri, 7 burger peyniri, 17 krem peynir, 11 üçgen peynir ve 16 dil vb. diğer peynirler) değerlendirmeye alınmıştır. Peynirlerdeki aflatoksin M1 düzeyleri kantitatif ELISA yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında değerlendirmeye alınan ambalajlı eritme peynirlerinin aflatoksin M1 içeriğinin ortalama 14.42±12.69 ppt olduğu, eritme peynir çeşitlerinden en yüksek ortalama değerin tost (18.82±16.43 ppt) ve dil vb. diğer peynirlerde (19.79±10.06 ppt) bulunduğu saptanmıştır. Çalışmada değerlendirilen 83 adet ambalajlı eritme peynirlerinden yalnızca birinin (%1.2) mevzuatta belirtilen limiti aştığı saptanmıştır. Sonuç: Ankara’da satışa sunulan ambalajlı eritme peynirlerinin tamamına yakınının, mevzuatta belirlenen aflatoksin M1 limitlerini aşmadığı gösterilmiştir. Aflatoksin M1’in sağlık üzerine kanıtlanan olumsuz etkileri sebebiyle günlük maruziyetin azaltılması önemlidir. Bu doğrultuda, gelecekte yapılacak çalışmalarda diğer süt ve ürünlerinde de aflatoksin M1 düzeylerinin değerlendirilmesi önerilir. Aim: Milk and dairy products are the food group that contain the most aflatoxin residues among edible animal tissues. It is known that aflatoxin M1 levels increase in the milk of animals fed with feed contaminated with aflatoxin B1, one of the highly toxic secondary metabolites produced by mold species such as Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus in agricultural products. It is important for public health to evaluate the compliance to the legislation of the concentrations of aflatoxin M1 in dairy products, which are resistant to heat treatment applications. In this study, it was aimed to investigate the levels of aflatoxin M1 in packaged processed cheeses. Material and Method: Packaged processed cheeses sold at retailers and wholesalers in Ankara were collected by the researchers themselves. Within the scope of the study, 83 packaged processed cheeses from different brands (32 toast cheese, 7 burger cheese, 17 cream cheese, 11 triangle cheese and 16 tongue etc. other cheeses) were evaluated. Aflatoxin M1 levels in cheeses were analyzed by quantitative ELISA method. Results: Mean aflatoxin M1 content of packaged cheeses evaluated within the scope of the study was 14.42±12.69 ppt, and toast (18.82±16.43 ppt) and tongue etc. (19.79±10.06 ppt) had the highest mean value among the processed cheese varieties. It was determined that only one (1.2%) of the 83 packaged processed cheeses evaluated in the study exceeded the legislative limit. Conclusion: It has been shown that almost all of the packaged processed cheeses offered for sale in Ankara do not exceed the aflatoxin M1 limits set in the legislation. Due to the proven negative effects of aflatoxin M1 on health, it is very important for human health to reduce daily exposure levels. From this point of view, it is very important to evaluate aflatoxin M1 levels in other dairy products in future studies.