Juniperus L. (Ardıç) cinsine ait iki türün yapraklarından elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal
Künye
aşar, N. , Yazdıç, F. C. , Karaman, A. & Gedik, O. (2022). Juniperus L. (Ardıç) cinsine ait iki türün yapraklarından elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal aktivitesi . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 23 (2) , 102-106.Özet
Juniperus L. cinsi; yaprakları sivri ve uzun, meyveleri kozalak şeklinde parlak siyah renkte, boyu
ortalama 8-9 metre uzunlukta, çok uzun yıllar yaşayabilen bir ağaçtır. Bu çalışmada geleneksel tıpta
kullanımı çok eskiden beri bilinen, Juniperus excelsa subsp. excelsa M.Bieb. ve Juniperus foetidissima
Willd. bitkilerinin doğal ortamından toplanan yapraklarından elde edilen uçucu yağlar antimikrobiyal
etkileri yönüyle araştırılmıştır. Çalışma materyalini oluşturan uçucu yağlar Neo-Clevenger cihazında
ekstrakte edilmiştir. Antimikrobiyal aktiviteleri, oyuk agar yöntemi kullanılarak gıda, kozmetik ve
farmasötik ürünlerde tıbbi olarak önemli olan 6 patojen ve mikrobiyal kirleticisine karşı (Enterobacter
aerogenes (ATCC 13048), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Salmonella enteritidis (ATCC 13075),
Staphylococcus aureus subsp. aureus (ATCC 25923), Escherichia coli (ATCC 25922) ve Serratia
marcescens (ATCC 13880)) değerlendirilmiştir. Her iki bitkinin uçucu yağlarının tüm patojenlere karşı
antibakteriyel aktivite sergilediği görülmüştür (8.13±0.67-13.43±0.31 mm). Ancak Gram negatif
bakterilerin J. excelsa subsp. excelsa ve J. foetidissima’ ya karşı daha hassas olduğu belirlenmiştir. Juniperus L. genus; It is a tree with pointed and long leaves, cone-shaped bright black fruits, an average
of 8-9 meters in length, and can live for many years. In this study, essential oils obtained from the leaves
of Juniperus. excelsa subsp. excelsa M.Bieb. and Juniperus foetidissima Willd.plants, which have been
known for a long time in traditional medicine, were investigated in terms of their antimicrobial effects.
The essential oils that make up the study material were extracted in the Neo-Clevenger device. Their
antimicrobial activities were evaluated against 6 medically important pathogens (Enterobacter
aerogenes (ATCC 13048), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Salmonella enteritidis (ATCC 13075),
Staphylococcus aureus subsp. aureus (ATCC 25923), Escherichia coli (ATCC 25922) ve Serratia
marcescens (ATCC 13880)) and microbial contaminants in food, cosmetics and pharmaceutical
products using the hollow agar method. It was observed that the essential oils of both plants exhibited
antibacterial activity against all pathogens (8.13±0.67-13.43±0.31 mm). However, it was determined
that Gram-negative bacteria were more sensitive to Juniperus excelsa subsp. excelsa and Juniperus
foetidissima.