Buğday (triticum aestevum l.) sapı soda-oksijen kağıt hamurunun kimyasal ve kristal yapısı ile optik özellikleri arasındaki ilişkiler
Künye
Gümüşkaya, E , Serin, Z , Ondaral, S , Ustaömer, D . (2011). RELATIONSHIP BETWEEN CRYSTALLINE STRUCTURE AND OPTICAL PROPERTIES OF WHEAT (Triticum aestevum L.) STRAW SODA-OXYGEN PULP. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 4 (1), 14-20. Retrieved from http://ofd.artvin.edu.tr/issue/2252/29661Özet
Buğday (Triticum aestevum L.) sapından soda-oksijen yöntemiyle elde edilen kağıt hamurları hipoklorit (H) ve peroksit (P) ile iki kademeli ağartma işlemine tabi tutulmuştur. Pişirme ve ağartma işlemleri boyunca amorf yapılı bileşenlerin hammadde ve kağıt hamuru bünyesinden uzaklaştırılmasıyla birlikte kristalen yapı özelliklerinde artış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, pişirme ve ağartma işlemleri sırasında her bir kademeden alınan kağıt hamuru örneklerinden elde edilen kağıt safihalarının optik özellikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak; soda-oksijen yöntemiyle elde edilen kağıt hamurlarının HP kademeleri ile ağartıldığında kristalen özelliklerinin artmasına bağlı olarak optik özelliklerinin geliştiği tespit edilmiştir. In this study; pulp was produced with soda-oxygen process by using wheat (Triticum aestevum L.) straw as raw material and this pulp bleached with hypocholoride (H) and peroxyde (P) stages. It was found that crystalline properties of unbleached and bleached pulp samples increased by removing amorphous components. In addition, paper sheets made from unbleached and bleached soda-oxygen pulp and determined their optical properties. Consequently; while crystalline properties of pulp samples was rising with HP bleaching, it was determined that optical properties of paper sheets improved with bleaching.
Cilt
4Sayı
1Koleksiyonlar
- Cilt 4 Sayı 1 (2003) [18]