Fat and protein content in Turkish hazelnut (Corylus colurna L.) in Kastamonu province
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/Date
2018Metadata
Show full item recordCitation
Ayan, S , Ünalan, E , İslam, A , Sakıcı, O , Yer, E . (2018). Fat and protein content in Turkish hazelnut (Corylus colurna L.) in Kastamonu province. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 19 (1), 48-54. DOI: 10.17474/artvinofd.296580Abstract
Turkish hazelnut (Corylus colurna L.), the mother land and natural spreading area of which is Anatolia, is one of the important hazelnut species in Turkey. Moreover, thanks to its adaptation capability to extreme climate and poor soils conditions, it is a forest tree species playing a key role in climate change scenarios. Turkish hazelnut, a Euro-Siberian flora element in Turkey, is a taxon present in the ''Low Risk'' category according to the IUCN Red List. Turkish hazelnut which spreads disorderly-partially and in an isolated way in small stands, groups, clusters as individuals, has the most intense spreading in the Northwestern Anatolian forests in Anatolia. The fruits of the Turkish hazelnuts are being utilized as a valuable traditional medicinal herbal product in different regions of the world. This paper aims to identify and to compare the fat and protein composition of Turkish hazelnut kernels among and within four populations (Ağlı-Tunuslar, Ağlı-Müsellimler, Araç-Güzlük and Tosya-Küçüksekiler) in Kastamonu region. According to the results of the study; the mean values of fat and protein content were found to be 62.78% and 16.32% respectively. In terms of protein values, significant differences were identified among the populations. However, there were no significant differences among the populations regarding the fat values. The highest median value of the protein was found in Ağlı- Tunuslar with a rate of 18.43%. There is no variation within populations as to fat and protein values. The study suggests that similar studies be continued in detail based on different ecological conditions and genotypes. Ana yurdu ve doğal yayılış alanı Anadolu olan Türk fındığı (Corylus colurna L.), Türkiye için önemli fındık türlerinden biridir. Üstelik, ekstrem iklim ve fakir toprak koşullarına adaptasyon kabiliyeti sayesinde, iklim değişikliği senaryolarına karşı anahtar bir orman ağacı türü rolündedir. Türkiye'nin Avrupa-Sibirya flora elementi olan Türk fındığı, IUCN Kırmızı Listesine göre "Düşük Risk" kategorisinde bir taksondur. Türkiye'de dağınık-parçalı, izole halde küçük meşcere, grup, küme ve yer yer münferit bireyler halinde yayılış gösteren Türk fındığı, Anadolu'daki en yoğun yayılışını Kuzeybatı Anadolu ormanlarında gerçekleştirmektedir. Türk fındığının meyveleri, Dünya'nın farklı bölgelerinde geleneksel tıbbi değerli bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Kastamonu yöresindeki dört Türk fındığı popülasyonun (Ağlı-Tunuslar, Ağlı-Müsellimler, Araç-Güzlük ve Tosya-Küçüksekiler) meyvelerinin yağ ve protein içerikleri bakımından popülasyon içi ve arası mukayesesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; sırasıyla yağ ve protein değerleri %62.78 ve %16.32'dur. Protein değerleri bakımından popülasyonlar arasında anlamlı farklar tespit edilmiştir. Hâlbuki yağ değerleri bakımından popülasyonlar arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Protein değeri bakımından en yüksek medyan değeri, %18.43 ile Ağlı- Tunuslar popülasyonunda bulunmuştur. Protein ve yağ değerleri bakımından popülasyonlar içerisinde varyasyon tespit edilmemiştir. Farklı ekolojik şartlar ve genotipler üzerinde benzer detay ve ileri çalışmalar sürdürülmelidir.