Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/Tarih
2019Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Kırbağ, S , Bağcı, E , Ci̇velek, Ş , Kurşat, M . (2019). Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 20 (2) , 144-149 . DOI: 10.17474/artvinofd.518783Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı yerlerinden toplanan Artemisia L. cinsinin Drancunculus (Bess.) Rydb.
altcinsi taksonlarının uçucu yağların bileşenleri ve bunların antimikrobiyal özellikleri belirlenmiştir.
Uçucu yağlar bitkilerin toprak üstü kısımlarından hidrodistilasyon metodu kullanılarak elde edilmiştir.
Antimikrobiyal aktivite oyuk agar metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Artemisia campestris L.var.
campestris temel uçucu yağ bileşenleri sırasıyla naftalen (%34.69), –pinen (%13.29), spatulenol
(%7.70), 2,4 hexadien-1-one (%6.99) penta-2,4-dione (%4.96), α -pinen (1.65%), limonen (%1.51)
tespit edilmiştir. Artemisia campestris var. marschalliana (Spreng.) Poljak.’da benzen (%17.34), –
pinen (%10.54), spatulenol (%10.45), 1-phenly-penta-2,4-diyn (%8.06), karyofillen oxid (%6.93),
asenaphthylen (6.31%), limonen (4.45%), α-pinen (3.70%), -mirsen (3.23%) belirlenmiştir. Artemisia
campestris L. var. araratica (Novopokr.) Poljak’da –pinen (%18.32), –pinen (%8.03), limonen
(%5.19), cis-osimen (%2.87), trans- geraniol (1.93), trans-isolimonen (1.86%), kamfor (%1.79) olarak
belirlenmiştir. Artemisia scoparia Waldst. & Kit.’da 1-phenyl-penta-2,4-diyn (%15.44), benzen
(%13.34), -pinen (%11.85), spatulenol (%11.11), limonen (%6.59), karyofillen oxid (%5.99), α–pinen
(%3.73), -mircen (%3.15), cis-okimen (%2.96) tespit edilmiştir. Artemisia türlerinin uçucu yağları
patojen mikroorganizmaların gelişimlerini farklı oranlarda engellemişlerdir. In this study, essential oil composition and their antimicrobial properties of the subgenus
Drancunculus taxa belonging to the genus Artemisia collected from different regions of Turkey were
determined. Essential oils were obtained from the above-ground parts of plants by using hydrodistillation method. Antimicrobial activity was determined using the agar well method. Major essential
oil components of Artemisia campestris L. var. campestris were determined respectively: naphthalene
(34.69%), pinene (13.29%), spathulenol (7.70%), 2,4 hexadien -1-one (6.99%), penta-2,4-dione
(4.96%), α -pinene (1.65%), limonene (1.51%). Benzene (17.34%), pinene (10.54%), spathulenol,
(10.45%), 1-phenyl-penta-2,4-diyne (8.06%), caryophyllene oxid (6.93%), asenaphthylene (6.31%),
limonene (4.45%); α-pinene (3.70%), myrsen (3.23%) in Artemisia campestris var. marschalliana
(Spreng.) Poljak. was determined. α–pinene (18.32%), –pinene (8.03%), limonene (5.19%), cisokimen (2.87%), trans-geraniol (1.93), trans-isolimonene (1.86%), camphor (1.79%) in Artemisia
campestris var. araratica Novopokr.) Poljak was found. 1-phenyl-penta-2,4-diamine (15.44%),
benzene (13.34%), –pinene (11.85%), spathulenol (11.11%), limonene (6.59%), Caryophyllene oxid
(5.99%), α–pinene (3.73%), -myrcen (3.15%), cis-okimene (2.96%) in Artemisia scoparia Waldst. &
Kit. was detect. The essential oils of Artemisia species prevented at different rates the development
of pathogenic microorganisms.
Kaynak
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi DergisiCilt
20Sayı
2Bağlantı
https://hdl.handle.net/11494/2182Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: