Hünnap (Ziziphus jujuba) tohumlarının çimlenmesi üzerine bazı ön işlemlerin etkisi
Künye
Polat, R., (2019). Hünnap (Ziziphus jujuba) tohumlarının çimlenmesi üzerine bazı ön işlemlerin etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Artvin Çoruh Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Artvin.Özet
Bu çalışmada, Isparta bölgesinden toplanan hünnap (Ziziphus jujuba) bitkisi
tohumlarının çimlenme engelinin yok edilmesi ve bazı önişlemlere tabi tutularak
çimlenme yüzdesinin ve çimlenme hızının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Araştırmaya konu tohumlar 2018 yılı sonbaharında Isparta bölgesindeki hünnap
bireylerinden toplanarak, önişleme tabi tutulup, ekiminin yapılacağı zamana kadar
meyve eti temizlenerek gölgede kurutulduktan sonra 4±1°C’de buzdolabında
muhafaza edilmiştir. Önişlem olarak konsantre H2SO4 ile muamele yapılarak
tohumlar ekime hazırlanmıştır. Şubat ayında H2SO4 ile muamele edilen tohumlar 3
tekrarlı olacak şekilde ve her bir tekrar için 45 tohum kullanılarak sera koşullarında
ekilmiştir.
Sera koşullarında ekilen tohumlarda en yüksek çimlenme yüzdeleri (% 54.1) tohum
kabuğu kırılarak embriyosu ekilen tohumlarda tespit edilmiştir. It was determined effacement of germination barrier of Jujube (Ziziphus jujuba)
seeds, germination percentage and rate in this study.
Jujube seeds were collected from jujube trees in 2018 in Isparta. They were protected
at 4±1°C in refrigerator after they were dried in the shade by cleaning fruit flesh until
pre-treatment and planting time. The seeds were prepared to sowing by treaeting with
concentrated H2SO4 as pre-treatment. The seeds were sown by using 45 seeds with 3
replications under greenhouse conditions in February.
The highest germination percentage was determined as % 51.4 in seeds sown
embryoes of them by breaking the pot trays in under greenhouse conditions
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11494/2344Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [114]