Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTurgut, Bülent
dc.contributor.authorAksakal, Ekrem Lütfi
dc.date.accessioned2017-10-03T11:55:15Z
dc.date.available2017-10-03T11:55:15Z
dc.date.issued2010en_US
dc.identifier.citationTurgut, B., & Aksakal, E. L. (2010). Fiğ samanı ve ahır gübresi uygulamalarının toprak aşınım parametreleri üzerine etkileri. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1), 1-10.
dc.identifier.urihttp://ofd.artvin.edu.tr/download/article-file/25703
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11494/1414
dc.description.abstractToprağın strüktürel özellikleri ve erozyona karşı direnci, toprağa organik artık uygulaması ile önemli ölçüde arttırılabilir. Özellikle çiftlik gübresi ve baklagiller bu organik artıkların en önemlileridir. Bu çalışma ile toprağa karıştırılan organik artıkların, toprağın strüktürel dayanıklılığı ile erozyona duyarlılığı üzerine yapabileceği etkileri incelenmiştir. Araştırmada, üç farklı tekstür sınıfına ait toprak örneklerinin her birine üç farklı dozda fiğ samanı (FS) ve ahır gübresi (AG) karıştırılmıştır. Kontrol ve karışımlar 13 haftalık inkübasyon süresi sonunda fiziksel ve kimyasal analizlere tabi tutulmuşlardır. Uygulanan işlemlerin, toprakların strüktürel dayanıklılığı ve erozyona duyarlılığı üzerine yapmış oldukları etkiler, strüktür stabilite indeksi, dispersiyon oranı, erozyon oranı, geçirgenlik oranı, agregat stabilitesi ve toprak aşınım (K) faktörü gibi ölçütler yardımıyla ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, toprağa karıştırılan FS’nın strüktürü geliştirmede AG’ne oranla daha etkili olduğu ve her iki organik artığın toprağı erozyona karşı belirli bir ölçüde dirençli kıldığı belirlenmiştiren_US
dc.description.abstractSoil structural properties and resistance to erosion might be increased by adding organic residues into soils. Farmyard manure and legume crops are among the most important organic residues. The main purpose of this experimental work was to investigate the effects of some organic residues, such as, manure and sorghum residues on the structural stability and erodibility of some surface soils. In this laboratory research, three soil samples with different textures were treated with two various kinds of organic residues at different rates. At the end of 13 week of incubation period, structural stability and erodibility of controls and mixtures were determined by means of structural stability index, dispersion ratio, erosion ratio, permeability ratio, aggregate stability and soil erodibility factor (K). As a result, the organic residues applied into the soils improved the structural stability and to some extent decreased the erodibility of soils studied.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherArtvin Çoruh Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOrganik maddeen_US
dc.subjectOrganic matteren_US
dc.subjecterozyonen_US
dc.subjectaşınım faktörüen_US
dc.subjectagregat stabilitesien_US
dc.subjectdispersiyon oranıen_US
dc.subjecterosionen_US
dc.subjecterodibility factoren_US
dc.subjecterodibility factoren_US
dc.subjectaggregate stabilityen_US
dc.subjectdispersion ratioen_US
dc.titleFiğ samanı ve ahır gübresi uygulamalarının toprak aşınım parametreleri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of sorghum residues and farmyard manure applications on soil erodibility parametersen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalOrman Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentAÇÜ, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümüen_US
dc.authoridTR27629en_US
dc.authoridTR32949en_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage10en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorTurgut, Bülenten_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster