Değişik tarımsal atıkların bazı kültür mantarı türlerinin besin değerleri üzerine etkisi
Künye
Kırbağ, S , Korkmaz, V . (2014). Effect on the Nutritional Value of Some Cultivated Mushroom Species of Various Agricultural Waste Materials. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 15 (2), 126-131. DOI: 10.17474/acuofd.35282Özet
Bu çalışmada, değişik tarımsal atık üzerinde yetiştirilen, Pleurotus ostreatus (Jacq.ex.Fr) kum. Pleurotus florida (Mont.) Singer, P. sajor-caju (Fr.) Singer nin besin bileşimleri ve element içerikleri belirlendi. Mantar türlerinde. % 86.6-91.7 kuru madde, % 8.3-13.4 nem, % 26.3-39.3 ham protein, % 0.5-4.5 ham yağ, % 4.4-7.8 ham kül, % 34.2- 48.9 azotsuz öz madde içerdiği ve element içeriklerinin ise değiştiği saptanmıştır. En yüksek protein içeriği; P. sajorcaju’nun kültürünün yapıldığı B-C ortamında % 39.3 ve P. ostreatus’un yetiştirildiği B ortamında ise % 36.4 olarak tespit edilmiştir. In this study; The nutritional composition and element contents of Pleurotus ostreatus (Jacq.ex.Fr) kum., Pleurotus florida fovose, P. sajor-caju (Fr.) Singer, which grown on some various agro-wastes were determined. Mushroom species. contained that 86.6-91.7% dry matter, moisture 8.3-13.4%, 26.3-39.3% crude protein, 0.5-4.5% crude fat, 4.4-7.8% crude ash, 34.2-48.9% nitrogen-free extract substances, and it was found that the change of element content. The highest protein content was determined in BC environment that the culture of P. sajor-caju as % 39.3, and in B growing medium that the culture of P. ostreatus was determined as 36.4%