• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@Artvin
  • Meslek Yüksekokulları
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yayın Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace@Artvin
  • Meslek Yüksekokulları
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yayın Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kritik altı su ekstraksiyonu işleminin gıda endüstrisinde kullanımına yönelik uygulamalar

Thumbnail

View/Open

evrim_ozkaynak_kanmaz.pdf (137.4Kb)

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2014

Author

Kanmaz Özkaynak, Evrim
Ova, Gülden

Metadata

Show full item record

Citation

Kanmaz, E. Ö., & Gülden, O. V. A. Kritik Altı Su Ekstraksiyonu İşleminin Gıda Endüstrisinde Kullanımına Yönelik Uygulamalar. Gıda, 39(1), 41-48.

Abstract

Kritik altı su ekstraksiyonu işleminde kullanılan sıcaklığa bağlı olarak çeşitli polaritedeki bileşikleri elde etmek mümkün olup daha düşük sıcaklıklarda polaritesi yüksek bileşikler, daha yüksek sıcaklıklarda ise polaritesi düşük bileşikler ekstrakte elde edilebilmektedir. Kritik altı su ekstraksiyonu doğal gıda bileşenlerinin ekstraksiyonu amacıyla toksik organik bileşiklerin kullanılmadığı çevre dostu bir tekniktir. Bu teknik ayrıca daha düşük ekstraksiyon süresi, daha yüksek kaliteli ekstrakt ve daha düşük maliyet gibi bazı avantajlara da sahiptir. Bu çalışmada kritik altı su ekstraksiyonunun prensipleri ve kritik altı su ekstraksiyonu ifllemini etkileyen parametreler incelenmiş olup ayrıca çeşitli gıda matrikslerindeki biyoaktif bileşiklerin kritik altı su ekstraksiyonu uygulamalar› ele alınmıştır.
 
Subcritical water extraction has demonstrated its ability to selectively extract different classes of compounds depending on the temperature used, with the more polar extracted at lower temperatures and the less polar compounds extracted at higher temperatures. Subcritical water extraction is an environmentally friendly technique that toxic organic solvents have not been used for the extraction of the natural food components. This method also can provide higher selectivities, shorter extraction times and higher extraction yields. In this study, it was investigated the principles of subcritical water extraction and the effective parameters for subcritical water extraction process. It was also examined subcritical water extraction applications of bioactive compounds in different food matrices.
 

Source

GIDA

Volume

39

Issue

1

URI

https://hdl.handle.net/11494/4019

Collections

  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yayın Koleksiyonu [80]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1036]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsInstitution AuthorORCIDTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsInstitution AuthorORCIDTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess Type

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Guide || Library || Artvin Çoruh University || OAI-PMH ||

Artvin Çoruh University, Artvin, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Artvin Çoruh University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Artvin:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.