Kritik altı su ekstraksiyonu işleminin gıda endüstrisinde kullanımına yönelik uygulamalar
Citation
Kanmaz, E. Ö., & Gülden, O. V. A. Kritik Altı Su Ekstraksiyonu İşleminin Gıda Endüstrisinde Kullanımına Yönelik Uygulamalar. Gıda, 39(1), 41-48.Abstract
Kritik altı su ekstraksiyonu işleminde kullanılan sıcaklığa bağlı olarak çeşitli polaritedeki bileşikleri elde
etmek mümkün olup daha düşük sıcaklıklarda polaritesi yüksek bileşikler, daha yüksek sıcaklıklarda
ise polaritesi düşük bileşikler ekstrakte elde edilebilmektedir. Kritik altı su ekstraksiyonu doğal gıda
bileşenlerinin ekstraksiyonu amacıyla toksik organik bileşiklerin kullanılmadığı çevre dostu bir tekniktir.
Bu teknik ayrıca daha düşük ekstraksiyon süresi, daha yüksek kaliteli ekstrakt ve daha düşük maliyet
gibi bazı avantajlara da sahiptir. Bu çalışmada kritik altı su ekstraksiyonunun prensipleri ve kritik altı su
ekstraksiyonu ifllemini etkileyen parametreler incelenmiş olup ayrıca çeşitli gıda matrikslerindeki
biyoaktif bileşiklerin kritik altı su ekstraksiyonu uygulamalar› ele alınmıştır. Subcritical water extraction has demonstrated its ability to selectively extract different classes of
compounds depending on the temperature used, with the more polar extracted at lower temperatures
and the less polar compounds extracted at higher temperatures. Subcritical water extraction is an
environmentally friendly technique that toxic organic solvents have not been used for the extraction of
the natural food components. This method also can provide higher selectivities, shorter extraction
times and higher extraction yields. In this study, it was investigated the principles of subcritical water
extraction and the effective parameters for subcritical water extraction process. It was also examined
subcritical water extraction applications of bioactive compounds in different food matrices.