Comparison of antioxidant properties of wild blueberries (vaccinium arctostaphylos L. and vaccinium myrtillus L.) with cultivated blueberry varieties (vaccinium corymbosum L.) in Artvin region of Turkey
Künye
Saral, Ö., Ölmez, Z., & Şahin, H. (2015). Comparison of antioxidant properties of wild blueberries (Vaccinium arctostaphylos L. and Vaccinium myrtillus L.) with cultivated blueberry varieties (Vaccinium corymbosum L.) in Artvin region of Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 3(1), 40-44.Özet
Vaccinium arctostaphylos L. and Vaccinium myrtillus L. which are found naturally in
most part of Blacksea Region, and Artvin are generally called bear grape, Trabzon tea,
and likapa. In addition, different varieties of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) have
been cultivated in Artvin region for 5 or 6 years. Blueberries contain appreciable levels of
phenolic compounds, including anthocyanins and flavonols that have high biological
activity. V. arctostaphylos and V. myrtillus show that natural distrubition with received V.
corymbosum of different cultured species in Artvin region will be determined antioxidant
activity in this study. In this study showed that wild species had a higher antioxidant
effect than cultivated species. V. myrtillus had high total polyphenols (11.539-20.742 mg
GAE/g dry sample), flavonoids (1.182-2.676 mg QE/g dry sample) and anthocyanins
(3.305-11.473 mg Cyn/g dry sample) than V. corymbosum species. In addition, wild
species had high CUPRAC, FRAP and DPPH values. The antioxidant activities found
with CUPRAC, expressed as trolox equivalent antioxidant capacity ranged from 0.143 to
0.297 mmol TEAC/g dry sample. Those determined with DPPH expressed as IC50
ranged from 0.229 to 1.178 mg/ml. Those determined with FRAP expressed as
FeSO4
.7H2O equivalent were in 130.719–346.115 µmol Fe/g dry sample range. Karadeniz Bölgesi’nde ve Artvin’de doğal olarak bulunan Vaccinium arctostaphylos L.
ve Vaccinium myrtillus L. genellikle ayı üzümü, Trabzon çayı ve likapa olarak
adlandırılmaktadır. Ayrıca Artvin’de 5-6 yıldır yaban mersininin farklı türleri (Vaccinium
corymbosum L.) yetiştirilmektedir. Yaban mersinleri yüksek biyolojik aktiviteye sahip
antosiyaninler ve flavonoller gibi dikkate değer seviyede fenolik bileşenler içermektedir.
Bu çalışmada Artvin bölgesinde doğal yayılım gösteren V. arctostaphylos ve V. myrtillus
ile kültüre alınan V. corymbosum farklı türlerinin antioksidan aktiviteleri belirlenecektir.
Bu çalışmada yabani türlerin kültürlere göre daha yüksek antioksidan etkiye sahip
olduğunu görüldü. V. myrtillus türleri, V. corymbosum türlerinden daha yüksek toplam
polifenol (11,539-20,742 mg GAE/g kuru örnek), flavonoid (1,182-2,676 mg QE/g kuru
örnek) ve antosiyanin (3,305-11,473 mg Cyn/g kuru örnek) değerine sahiptir. Ayrıca
yabani türler yüksek CUPRAC, FRAP ve DPPH değerlerine sahiptir. Antioksidan
aktiviteler CUPRAC için Troloks eşdeğeri cinsinden 0,143 -0,297 mmol TEAC/g kuru
örnek aralığında bulunmuştur. DPPH için IC50 değerleri 0,229 – 1,178 mg/ml kuru örnek
aralığında belirlenmiştir. FRAP için FeSO4
.7H2O eşdeğeri cinsinden 130,719–346,115
µmol Fe/g kuru örnek aralığında bulunmuştur.