Bazı entomopatojen bakterilerin kestane gal arısı (Dryocosmus kuriphilus, Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)) üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Citation
Bayaz, D. G., (2019). Bazı entomopatojen bakterilerin kestane gal arısı (Dryocosmus kuriphilus, Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae)) üzerindeki etkilerinin belirlenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Artvin Çoruh Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Artvin.Abstract
Gal bitkilerde çeşitli canlıların, özellikle de böceklerin etkisiyle bitki dokusunun
büyümesiyle oluşan tümör benzeri şişliktir. Dişi gal arısının gal oluşumu kestanenin
yaprak, tomurcuk, sürgün, kök veya meyvesine yumurtasını bırakmasıyla gerçekleşir.
Galler, içindeki odacıklarda bulunan gal arılarının larvalarına beslenme ve barınma
alanı sağlar. Larvalar yumurtadan çıktıklarında etrafını çevreleyen gal dokusunu
yiyerek gelişir. Erginleşen arılar gal duvarlarını ağızlarıyla keserek daire şeklinde çıkış
tünelleri açarak dışarı çıkarlar.
Bu çalışma kapsamında kestane gal arısının Bursa Orman Bölge Müdürlüğü kestane
alanlarında zarar oluşturduğu görülmüş ve biyolojik mücadele olanakları araştırılmaya
çalışılmıştır. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün Orman Zararlıları ile Mücadele
Şube Müdürlüğü tarafından belirlenen 572 m rakımda başlayan kestane florası hakim
İnkaya Köyünden 10-15 Mayıs 2019 günü gal örnekleri alınmıştır. Alınan gal örnekleri
daha sonra Bursa Orman Bölge Müdürlüğü labaratuvarlarına getirilmiştir. Labaratuvar
ortamında getirilen gallerin içleri açılmış ve larvalar gözlemlenmiştir. Uygulamada 5
farklı bakteri örneği (Brevibacillus brevis, Bacillus thuringiensis subsp. kenyae,
Bacillus thuringiensis subsp. kurstakii, Bentar, Bacillus subtilis) kestane gal arsının
larvaları üzerinde püskürtülerek en etkili olanı belirlenmeye çalışılmıştır. Uygulama
sonuçalarında, cam kavanozlarda bulunan bakterilerden Bacillus suptilis’in %96
oranında kestane gal arısının larvalarını öldürdüğü görülmüştür. Uygulamada
kullanılan diğer entomopatojenlerin, Brevibacillus brevis %84, Bacillus thuringiensis
subsp. kenyae %82, Bentar %90, Bacillus thuringiensis subsp. kurstakii %94 oranında
ölümlere neden olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda ise bakterilerin
laboratuvar koşullarında kestane gal arısı üzerinde ölümcül etkilerinin olduğu
belirlenmiştir. Gals are tumor-like swelling caused by the growth of plant tissue under the influence
of various organisms, particularly insects. The gal formation of the female gal bee
occurs when the egg is placed on the leaf, bud, shoot, root or fruit. Gals provides
feeding and shelter for the larvae of gal bees in the chambers inside. When they hatch,
the larvae develop by eating the surrounding gal tissue. Mature bees cut off the walls
of the gal with their mouths in the form of circular exit tunnels come out.
In this study, it has been seen that chestnut gal wasp causes damage in chestnut fields
of Bursa Regional Directorate of Forestry and it has been tried to investigate biological
control possibilities. Gal samples were taken from İnkaya Village on 10-15 May 2019
at chestnut flora which started at an altitude of 572 m determined by Bursa Regional
Directorate of Forestry. Gal samples were then taken to the laboratories of Bursa
Regional Directorate of Forestry. The gales brought in the laboratory were opened and
the larvae were observed. In practice, 5 different bacterial specimens (Brevibacillus
brevir, Bacillus thuringiensis subsp. kenyae, Bacillus thuringiensis subsp. kurstakii,
Bentar, Bacillus subtilis) were sprayed on the larvae of chestnut gal wasp to determine
the most effective one. Application results showed that 96% of the bacteria Bacillus
suptilis killed the larvae of chestnut gal bee. Other entomopathogens used in the
application, Brevibacillus brevis 84%, Bacillus thuringiensis subsp. kenyae 82%,
Bentar 90%, Bacillus thuringiensis subsp. kurstakii caused 94% deaths. As a result of
the study, it has been determined that the bacteria have fatal effects on chestnut gal
wasp under laboratory conditions.
Collections
- Tez Koleksiyonu [114]