Pistacia terebinthus (Menengiç) Gallerinin Antimikrobiyal etkisi ve GC-MS analizi
Citation
Akpulat, S. , Traş, M. , Şahinkaya, M. S. & Akpulat, H. A. (2021). Pistacia terebinthus (Menengiç) Gallerinin Antimikrobiyal etkisi ve GC-MS analizi . Turkish Journal of Biodiversity , 4 (2) , 98-104 . DOI: 10.38059/biodiversity.1000001Abstract
Pistacia terebinthus galinin antimikrobiyal aktivitesini tespit etmek için disk difüzyon yöntemi
kullanıldı. Standart mikroorganizmalarımız (Staphylococcus aureus ATCC 29213, Pseudomonas
aeruginosa ATCC 27853, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922) brain heart
infüzyon brothlar içine alınarak Mc Farland 0.5 eşeline uyan konsantrasyonları hazırlandı. Mueller
Hinton agar besiyerlerine steril eküvyon çubuklar kullanılarak ekildi. Bakteriler 35.5-36.5 derecede
24 saat inkübe edildi. İnkübasyon sonrası diskler etrafında oluşan inhibisyon bölgeleri bir cetvel
yardımıyla ölçülerek değerlendirmeler yapıldı. P. terebinthus bitkisinin gal özütünün GC-MS analizini
yapılmıştır. GC spektrumunda yaklaşık 85 bileşen belirlenmiştir, özütün içerdiği bileşenlerin yanısıra
ve dekompozisyon ürünleri de mevcuttur. Özüte ait GC kromatogramı verilmiştir, ayrıca analizi
yapılabilen fraksiyonlar üzerlerine belirlenen bileşenlerin isimleri ve olasılık oranları belirtilmiştir. P.
terebinthus bitkisinin gal özütü gram (+) bakteriler olan Staphylococcus aureus ve Enterococcus
faecalis üzerinde olumlu etkiye sahiptir ve büyük ölçüde bakterileri inhibe etmiştir. Antibiyotiklerin
zararları düşünüldüğünde çıkardığımız özütün doğal olması ilaç gereksiniminde özütün
kullanılmasının daha avantajlı olacağı düşünülmektedir. Disk diffusion method was used to determine the antimicrobial activity of Pistacia terebinthus gal.
Our standard microorganisms (Staphylococcus aureus ATCC 29213, Pseudomonas aeruginosa ATCC
27853, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922) were taken into brain heart
infusion broths and their concentrations were prepared according to Mc Farland 0.5 chart. They
were inoculated on Mueller Hinton agar media using sterile swab sticks. Bacteria were incubated at
35.5-36.5 degrees for 24 hours. The inhibition zones formed around the discs after incubation were
measured with the help of a ruler and evaluations were made. GC-MS analysis of gal extract of P.
terebinthus plant was performed. Approximately 85 components have been identified in the GC
spectrum, besides the components contained in the extract and decomposition products are also
available. The GC chromatogram of the extract is given, as well as the names and probability ratios
of the components determined on the fractions that can be analyzed. Gal extract of P. terebinthus
plant has positive effect on gram (+) bacteria Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis and
inhibited bacteria to a large extent. Considering the harms of antibiotics, it is thought that it would
be more advantageous to use the extract in case of drug requirement, since the extract we extract is
natural.