TKGM CityGML veri modelinin 3B WebCBS uygulamaları açısından irdelenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Halil AKINCI

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

CityGML, kent modellerinin depolanması ve transfer edilmesi için tasarlanmış, açık bir veri modeli ve veri formatıdır. CityGML, 3B CBS uygulamalarında en çok kullanılan veri modeli ve veri formatıdır. TKGM tarafından gerçekleştirilen 3B Kent Modelleri ve 3B Kadastro Projesi kapsamında da CityGML veri modeli ve formatı kullanılmaktadır. Bu proje kapsamında, CityGML veri modeli, veri modelinde tanımlı olmayan 3B kadastro çalışmalarında gerekli verilerin tutulması için genişletilmelidir. Bu bağlamda TKGM, örnek “TKGM CityGML” adlı bir veri modeli tasarlayarak, geliştiriciler için kullanılmak üzere bu veri modeline uygun olarak hazırlanmış örnek bir dosya oluşturmuştur. Bu çalışmada TKGM CityGML veri modeli ve örnek CityGML dosyası incelenmiştir. Böylece TKGM CityGML veri modeline göre gerçekleştirilecek 3B CBS projelerinde veri modeli ve veri formatından dolayı oluşabilecek sorunlar irdelenmiştir. Bu veri modelinin, veri tekrarına sebep olduğu, içerisindeki verilerin ayrıştırılmasının zor olduğu görülmüştür. Özellikle web uygulamaları için TKGM CityGML veri modeli ve formatının uygun olmadığı görülmüş, bu çalışma kapsamında tespit edilen sorunları gideren yeni bir veri modeli ve formatı önerilmiştir
CityGML is designed as an open data model and XML-based format for the storage and exchange of 3DCMs. CityGML is the most used data model and data format for 3D GIS applications. It is also used by nationwide 3D cadastre project called 3D City Models and 3D Cadastre Project by General Directorate of Land Registry and Cadastre. In the context of this project, CityGML data model should be extended to store city objects that are not defined in the existing CityGML data model. For this purpose, General Directorate of Land Registry and Cadastre designed a new data model called “TKGM CityGML” and prepared a sample CityGML file for TKGM CityGML data model to be used by developers. In this work, TKGM data model and sample CityGML file has been investigated. The problems that may arise in the 3D applications that use TKGM CityGML data model have been determined. This work indicates that this data model causes data duplication, and this data format is not easy to parse, just like the data model itself. Particularly, this data model and format was not suitable for web applications and in this study a new data model and format have been suggested to eliminate aforementioned problems.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

3B CBS, 3B WebCBS, CityGML, TKGM CityGML, CityJSON, 3D GIS, 3D WebGIS

Kaynak

Türk Uzaktan Algılama ve CBS Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

3

Sayı

1

Künye

Usta, Z., Akın, A. T., & Cömert, Ç. (2022). TKGM CityGML Veri Modelinin 3B WebCBS Uygulamaları Açısından İrdelenmesi. Turkish Journal of Remote Sensing and GIS, 3(1), 65-75.