Postmodern salgın ve popüler dindarlık:yeni medya eksenli psikososyal bir analiz

dc.authorid0000-0003-2550-8698en_US
dc.contributor.authorBaltacı, Ali
dc.date.accessioned2023-01-06T07:06:14Z
dc.date.available2023-01-06T07:06:14Z
dc.date.issued2022
dc.departmentAÇÜ, İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümüen_US
dc.description.abstractBu çalışma, postmodern unsurlar barındıran Covid-19 salgınının oluşturduğu yeni dindarlık biçimlerine odaklanmaktadır. Yeni dindarlık formları ile popüler kültür arasında var olan bağları belirginleştirme gayretindeki çalışma, psikososyal analiz niteliğindedir. Çalışma, salgın döneminin din ve dindarlığı radikal dönüşüme uğratacağı varsayımı üzerine kurulmuştur. Buna göre, salgın sürecinde popüler dindarlık önem kazanmış, halk inançları ve hurafeler yaygınlaşmıştır. Bireyler, salgın döneminde varoluşlarını daha fazla sorgulamış, resmi dini söylem yerine yeni medya eksenli popüler dindarlığa yönelmişlerdir. Dinin genel esasları değişmese de dindarlığın kişiye özgü olması ve salgın gibi radikal krizlerde kamusal alanın sınırlanmasıyla birlikte eklektik bireysel dindarlık biçimleri önem kazanmıştır. Bu çalışmada yeni medyanın kullanımıyla birlikte dinin kamusal alandan çekileceği, dindarlığın daha liberal biçimlerinin artacağı, sekülerleşmenin belirginleşeceği öngörülerine de yer verilmiştir. İleride yapılacak çalışmalar için kavramsal bir zemin oluşturma gayretindeki bu çalışma, postmodernite olgusunu popüler dindarlık ve yeni medya ekseninde tartışmaya açarak sosyal bilimler alanlarına katkı sunma gayretindedir.
dc.description.abstractThis research emphasizes on the postmodern forms of religiosity that have emerged as a result of the Covid-19 pandemic. The study is a psychological analysis that attempts to clarify the existing links between emerging forms of religion and popular culture. The study assumes that the pandemic phase will drastically alter religion and religiosity. Accordingly, popular religiosity grew in prominence throughout the pandemic, and folk beliefs and superstitions proliferated. During the pandemic, people questioned their existence more and turned to popular religiosity based on new media rather than formal religious discourse. Although the general principles of religion have not changed, eclectic individual forms of religiosity have gained importance with the fact that religiosity is personal and the public space is limited in radical crises such as epidemics. This research includes forecasts that religion will be removed from the public sphere, more liberal forms of religiosity will rise, and secularization will become visible with the use of new media. This study, which aims to provide a conceptual foundation for future research, attempts to add to the domains of social sciences by bringing the phenomena of postmodernity into discussion along the axis of popular religiosity and new media.
dc.identifier.citationBaltacı, A. (2022). Postmodern salgın ve popüler dindarlık: Yeni medya eksenli psikososyal bir analiz. Medya ve Din Araştırmaları Dergisi (MEDİAD), 5(1), s. 79-97.en_US
dc.identifier.doi10.47951/mediad.1054792
dc.identifier.endpage97en_US
dc.identifier.issn2636-8811
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage79en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.47951/mediad.1054792
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11494/4415
dc.identifier.volume5en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.institutionauthorBaltacı, Ali
dc.language.isotren_US
dc.publisherErciyes Üniversitesi Medya ve Din Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezien_US
dc.relation.ispartofMedya ve Din Araştırmaları Dergisi (Online)
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPostmoderniteen_US
dc.subjectSalgınen_US
dc.subjectDinen_US
dc.subjectDindarlıken_US
dc.subjectPopüler kültüren_US
dc.subjectPostmodernityen_US
dc.subjectPandemicen_US
dc.subjectReligionen_US
dc.subjectReligiosityen_US
dc.subjectPopular cultureen_US
dc.titlePostmodern salgın ve popüler dindarlık:yeni medya eksenli psikososyal bir analizen_US
dc.title.alternativePostmodern pandemic and popular religiosity:a psychosocial analysis based on new mediaen_US
dc.typeArticle

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Baltacı, Ali.pdf
Boyut:
287.35 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
[ X ]
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: