Analysis of Artvin Çoruh University ang botanical garden energy needs to be met from renewable energy sources

dc.contributor.advisorYazar, Elanur Adar
dc.contributor.authorKeskin, Adalet
dc.date.accessioned2025-02-04T20:54:26Z
dc.date.available2025-02-04T20:54:26Z
dc.date.issued2024
dc.departmentAÇÜ, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Disiplinlerarası Doğal Kaynaklar Yönetimi Ana Bilim Dalıen_US
dc.description25.03.2025 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.en_US
dc.descriptionLisansüstü Eğitim Enstitüsü, Disiplinlerarası Doğal Kaynaklar Yönetimi Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractTarihsel olarak değerlendirme yapıldığında ilkel ve bedensel iş gücü ile yapılan işler ve kullanılan birincil enerji kaynakları, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle enerjinin farklı formlara dönüştürülerek kullanılması gerekliliğini getirmiştir. Kuşkusuz teknolojinin olduğu yerde bu teknolojiyi harekete geçiren elektrik enerjisi ya da birincil enerji kaynakları devreye girmektedir. Birincil enerji kaynakları içerisinde en büyük pay ise fosil yakıtlara aittir. Fosil yakıtlar elektrik enerjisi üretiminde de baş aktör rolündedirler. Ancak yenilenemeyen kaynaklar oldukları için rezervleri giderek azalmaktadır. Bu nedenle dünya genelinde alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları hükümetlerin öncelikli gündemi haline gelmiştir. Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kullanımı kapsamında Artvin Çoruh Üniversitesi ANG Botanik Bahçesi yerleşkesi, enerji ihtiyacı için alternatif, yenilenebilir kaynaklar konu alınmıştır. Çalışmada rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve budama atıklarının enerji kaynağı olarak kullanılması şeklinde üç ayrı kaynak değerlendirmesi yapılmıştır. Yerel ve yerli kaynakların enerji kaynağı olarak değerlendirilebilmesi ve bu yönde yatırımlar yapılması için bir farkındalık oluşturması amaçlanmıştır. Çalışmada Artvin ili için rüzgar enerjisinden elde edilecek elektrik enerjisi saatlik 0,0845 kW değerinde çok düşük seviyelerde kalmıştır. Güneş enerjisi projesi PVSOL simülasyon programında hazırlanmıştır. Şebeke bağlantılı sistemle merkezin enerji ihtiyacını karşılayabilecek yıllık 1.218.340 kWh enerji üreten ve 8,8 yılda kendini amorti eden bir proje elde edilmiştir. Son olarak merkezde bulunan çeşitli ağaçların budama atıklarından oluşan karışık bir numune için elementel analiz yapılmıştır. Yıllık 3.500 kg civarında olan ağaç budama atıklarının yakılarak değerlendirilebileceği, alternatif olarak tüm yerleşkelerde öğle yemeği sonrası oluşan 27 ton civarındaki yıllık yemek atıklarının da birlikte kullanılarak anaerobik çürütme ile biyogaz enerjisi elde edilebileceği görüşü sunulmuştur.
dc.description.abstractHistorically, the work done with primitive and physical labor and the primary energy sources used have brought the necessity of using energy by transforming it into different forms with the development of technology today. Undoubtedly, where there is technology, electrical energy or primary energy sources that mobilize this technology come into play. The largest share among primary energy sources belongs to fossil fuels. Fossil fuels are also the main actors in electrical energy production. However, since they are non-renewable resources, their reserves are gradually decreasing. For this reason, alternative and renewable energy sources have become a priority agenda of governments around the world. In this study, within the scope of renewable energy use, Artvin Çoruh University ANG Botanical Garden campus, alternative, renewable resources for energy needs are discussed. In the study, three separate resource evaluations were made as wind energy, solar energy and the use of pruning waste as an energy source. It is aimed to create awareness for the evaluation of local and domestic resources as energy sources and to make investments in this direction. In the study, the electrical energy to be obtained from wind energy for Artvin province remained at very low levels with a value of 0,0845 kW per hour. The solar energy project was prepared in PVSOL simulation program. With the grid-connected system, a project that produces 1.218.340 kWh of energy annually to meet the energy needs of the center and pays for itself in 8,8 years has been obtained. Finally, elemental analysis was carried out for a mixed sample of pruning waste from various trees in the center. It was suggested that the annual tree pruning waste of around 3.500 kg could be utilized by incineration, and as an alternative, the 27 tons of annual food waste generated after lunch in all campuses could be used together to generate biogas energy by anaerobic digestion.
dc.identifier.endpage163en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11494/5316
dc.identifier.yoktezid895558
dc.language.isoenen_US
dc.publisherArtvin Çoruh Üniversitesien_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.snmzKA_20250204
dc.subjectEnerjien_US
dc.subjectEnergyen_US
dc.titleAnalysis of Artvin Çoruh University ang botanical garden energy needs to be met from renewable energy sourcesen_US
dc.title.alternativeArtvin Çoruh Üniversitesi ANG botanik bahçesi enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabilmesi analizien_US
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Koleksiyon